Fehér hegycsúcsok, virágos völgyek – ébredezik Chamonix, az Alpok fővárosa

Chamonix, teljes nevén Chamonix-Mont-Blanc egy közel 9 ezer fős kisváros Franciaország keleti részén, és sokak szerint a világ egyik legszebb síterepe. De nem csak a téli sportok kedvelt helyszíne. Tavasszal már a hegymászók, hegyi kerékpárosok és a túrázók is megjelennek, és állítják, olyankor a legszebb a környék, mert még hótól fehérlenek a hegycsúcsok, a völgy pedig színes vadvirágoktól pompázik.

Forrás: Jonathan M/Wikipedia

A város közvetlenül az Alpok legmagasabb csúcsainak tövében fekszik, ezért kapta az Alpok fővárosa becenevet is. Áprilisban 1500 méter felett általában még mindig a tél az úr, így a legtöbb felvonó a hónap közepéig nyitva marad a síelők előtt. Itt a hegyekben a tavaszi síelés bevett szokás, mert még mindig jók a feltételek a pályákon, miután a legtöbbjük 2000 méter felett helyezkedik el.

Forrás: Hemis via AFP/LANSARD Gilles / Hemis.fr/Lansard Gilles / Hemis.Fr

Ugyanakkor a völgyben már javában tart a tavasz. Az ezüst nyírfák finom zöld levelei és az almafák virágai is megjelennek, és éppen annyira kellemes az időjárás, hogy ebédidőben a helyiek a kertekben grillezzenek és élvezzék a melengető napsütést.

Forrás: Hemis via AFP/LANSARD Gilles / Hemis.fr/Lansard Gilles / Hemis.Fr

Május az egyik legszebb időszak a völgyben

Virágok nyílnak a kertekben, és rengeteg vadvirág tarkállik a lejtőkön. Chamonix utcái és terei is kezdenek megtelni virágokkal és szabadtéri kávézókkal. Igazi nemzetközi hangulat uralkodik a városban, nem csak a turisták miatt, ugyanis a világ minden tájáról érkezett látogatók közül sokan döntöttek úgy, hogy itt telepednek le.

Forrás: Cultura Creative via AFP/Cultura/Louise Adby/Louise Adby

Június első hetei még mindig csak egy nagyon késő tavasznak tűnhetnek, különösen 1000 méter környékén. A hegyek csendesek, ezért kellemes időszak ez a nyugodt sétákra. Bár sok útvonal még mindig elérhetetlen lesz a hó miatt, a déli fekvésűek, például a Grand Balcon Sud általában június közepétől mászható, bár hófoltok még ott is akadhatnak. Június közepe táján a legtöbb nyári felvonó újraindul.

Forrás: Biosphoto via AFP/Patrice Labarbe / Biosphoto/Patrice Labarbe

Ha már ott jártok, ezt a két helyet ne hagyjátok ki!

A Mer de Glace szó franciául azt jelenti, Jégtenger. Ez egy völgyi gleccser, amely a Mont Blanc északi oldalán húzódik, és 8 kilométer hosszú elejétől a végéig. A legmélyebb pontján, a tél közepén a jégmező vastagsága meghaladja a 200 métert. Emiatt ez a legnagyobb térfogattal bíró gleccser egész Franciaországban.

Forrás: Photononstop via AFP/Beatrice Mollaret / Photononstop/Beatrice Mollaret

A Mer de Glace lábához való látogatást a hagyományos fogaskerekű vonat teszi lehetővé Montenversbe. Innen áttekinthetitek az egész jégtengert, és észrevehetitek a felszínén tátongó hasadékokat. Van ott egy csodálatos jégbarlang is, amelyen átsétálhattok, hogy a gleccser belsejében megnézzétek a fagyott víz csillogó falait.

Forrás: Biosphoto via AFP/Gilles Petetin / Biosphoto/Gilles Petetin

A másik kihagyhatatlan hely az Aiguille du Midi, melynek 3842 méter magas csúcsára vivő kabinos felvonó továbbra is közlekedik, és ahova mindenképpen érdemes felmenni, mert lélegzetelállító körpanoráma várja a látogatókat. A svájci Klein Matterhorn (3883 m) után ez a második legmagasabb pont Európában, ahová hegymászó-felszerelés nélkül is fel lehet jutni, köszönhetően felvonójának, melyet 1955-ben építettek, és mely két évtizedig a világ legmagasabb felvonója volt. A Chamonix és a hegycsúcs közötti távolságot (2800 m szintkülönbség) 20 perc alatt teszi meg.

Forrás: Photononstop via AFP/Photononstop/Tommaso Di Girolamo

A hegycsúcs tetején egy kilátó (Európa legmagasabban fekvő kilátópontja) valamint kávézó és ajándékbolt épült. Innen indul a Vallée Blanche síútvonal, valamint a Cosmiques menedékház is itt található, mely kiindulópontja a Mont Blancra induló túráknak. A hegycsúcsról egy másik felvonó viszi át az utazókat a de Geant gleccser felett a Helbronner csúcsig (3462 m), amely már a masszívum Olaszországhoz tartozó felén fekszik.

Tehát akár a hóban gazdag telet, akár a virágos tavaszt kedvelitek, itt megtalálhatjátok mindkettőt némi szintkülönbséggel. 

(Forrás: seechamonix.comchaletlaforet.com, wikipedia)Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek