Miért bakancslistás úti cél Norvégia, a fjordok és a varázslatos északi fény hazája?

Norvégia egy szemet gyönyörködtető ország. Tenger ölelte partjait fjordok és ezernyi sziget alkotja. A szárazföldet korábban főként gleccserek által szabdalt, örökké zöld hegyek borítják, északabbra pedig a tundra gyér növényzete, majd a vakító sarkvidék az úr. Az ország minden táján bájos, színes városokat és vibráló falvakat találunk. Bár ezek is megérnek egy látogatást, Norvégia igazi megtapasztalásához az kell, hogy átadjuk magunkat a zabolátlan természet tökéletességének.

Norvégia fjordjai minden évszakban gyönyörűekForrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 Finn stock/Shutterstock. No use without permission./Finn Stock

Felejthetetlen tájak

Ha túrázni szeretnél a hajdani vikingek országában, érdemes felkeresned a mitikus Trolltunga (Trollnyev) csúcsát, ami egy elképesztő sziklaalakzat, amely a Ringedalsvatnet-tó fölé magasodik Vestland megyében. Amennyiben szeretsz hajókázni, ne hagyd ki a Geiranger fjord kanyonjaiban tett hajókirándulást, ahol lélegzetelállító vízesések zúdulnak le a hegyoldalakról.

A főváros és Bergen között haladó vasútvonal is igazán szép tájakon vezet keresztülForrás: Marius Dobilas/Shutterstock

Az aprócska Flåm faluban egy igazán lebilincselő vonatúton vehetsz részt. A világ legmeredekebb vasútvonala szédítő hegyoldalakon, zuhogó vízeséseken és 20 alagúton repít keresztül. A vonatból olyan látványosságok tűnnek fel, mint a 225 méter magas Kjosfossen-vízesés.

Út az óceánban NorvégiábanForrás: Shutterstock/Giedrius Akelis

Vadvilág, amelyet általában csak dokumentumfilmekben láthatsz

A norvégiai Svalbard (Spitzbergák) szigetcsoport, a jegesmedvék birodalma: 3000 jegesmedve kószál a szigeten, messze meghaladva az emberi lakosok számát.
A világ legnagyobb medvefajának egyedeit közelebbről is megnézheted a fjordoknál tett hajókiránduláson, vagy egy téli hószán- vagy síexpedíció során.

A végtelennek tűnő SpitzbergákForrás: EinarStorsul/Pixabay

Ha a szerencse melléd szegődik, egy rozmárt is megpillanthatsz, amely a Longyearbyen melletti fjordoknál pihen, de láthatsz vad rénszarvasokat és bájos sarki rókákat is.
Ha már Norvégiában jársz, kár lenne kihagyni a tengerek óriás énekeseit, az ámbrásceteket és a púpos bálnákat, vagy a tengerek farkasainak is hívott kardszárnyú delfineket, akiket bálnaleseken pillanthatsz meg.

A bálnalesek örök életre szóló élményt adhatnakForrás: Shutterstock/Vladimir Turkenich

A korai norvég felfedezők szellemét idézve, husky kutyák vontatta szánon suhanhatsz a sarkvidék vakítóan fehér dűnéi között.

A legszebb fényshow a világon

Norvégia egyik legerősebb vonzereje alighanem az északi fény. A latinul aurora borealis-nak nevezett jelenség megunhatatlan látványt nyújt zöldes-lilás kavargó hullámaival a sötét égbolton. A legjobb helyek, ahol megfigyelhetjük a légkörbe hatoló töltött részecskék táncát, Tromsø vagy a Svalbard-szigetek.

A sarki fény a téli időszakban a legszebbForrás: Shutterstock/Mu Yee Ting

Friss és finom ételek

Norvégia területének felét tengerek habjai mossák, ezért fontos helyet foglalnak el a gasztronómiában a tengeri herkentyűk. A helyi halászok naponta fogják ki a friss foltos tőkehalat, makrélát, kagylót, osztrigát, fésűkagylót, garnélarákot és homárt. A zsenge királyrákot egyenesen az északi partvidék jeges tengerfenékéről emelik ki. A norvég tőkehalat tartják az egyik legjobb minőségű tőkehalnak, amelyből változatos sült és főtt ételeket lehet készíteni.

Tipikus vörös színű házak a Henningsvaer halászfalu kikötőjébenForrás: robertharding via AFP/Michael Runkel

A szárazföldi állatok közül a leggyakrabban a juh, a sertés és rénszarvashúst fogyasztják. A svédekhez hasonlóan a norvégoknál is nagy népszerűségnek örvendenek a darált húsgombócok különböző variációi, a barna mártás, a főtt krumpli és az édes bogyókból készült lekvárok.

(Forrás: dailymail.co.uk)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek