Egy barlangban található Európa legkülönlegesebb karácsonyi vására

A hollandiai Valkenburg aan de Geul nevű kisváros (rövidebb nevén Valkenburg) a délkelet-hollandiai Limburg tartományban található, ahol a település várából csupán néhány rom maradt meg. Ám Valkenburg romos vára alatt sok száz éves barlangi folyosók kanyarognak, amelyek otthont adnak Európa legnagyobb földalatti karácsonyi vásárának.

Forrás: Jasper Kroese - Eleven Media/Jasper Kroese/christmastownvalkenburg.com

Valkenburg gyönyörű városa az ország legrégebbi turisztikai központjának számít híres várromjaival, múzeumaival és barlangjaival, melyek adventkor különleges hellyé varázsolódnak. Az intenzív márgakő kitermelésnek köszönhetően a települést Márgavárosnak is nevezik, hiszen már a római korban ezekből a sárga színű terméskövekből építkeztek. A kőbányászat okán legalább 250 km hosszúságú földalatti folyósó-rendszert alakítottak ki a Föld alatt. A valkenburgiak pedig évekkel ezelőtt úgy döntöttek, hogy kihasználják ezt a különleges helyet, és minden adventkor egyedi karácsonyi vásárt varázsolnak benne. 

Forrás: Wendy Vluggen/christmastownvalkenburg.com

Valkenburgba ilyenkor igazi ünnepi hangulat költözik, olyannyira, hogy a karácsonyi vásár a máshol szokásos két hét helyett itt 51 napig tart!

Idén 2023. november 17-én nyitották ki a bódékat, melyek 2024. január 7-ig várják a látogatókat, így valóban 51 napon keresztül élvezhetik az adventi készülődést a helyiek és látogatók. Különböző barlangi koncertekkel, programokkal is feldobják a hangulatot.

Forrás: Wendy Vluggen/christmastownvalkenburg.com

Ilyenkor a barlangrendszer minden zegzugát karácsonyi hangulatba burkolják: gazdagon díszített dekorációt, több száz kis lámpát helyeznek el, és ragyogó fények mellett ízlésesen felöltöztetett karácsonyfák világítják meg a barlang legsötétebb sarkait is. 50 gyönyörűen feldíszített bódét helyeznek el a folyosókon a klasszikus karácsonyi vásárra jellemző italokkal, ételekkel, rágcsálnivalókkal és finomságokkal.

Forrás: AFP/Marcel Van Hoorn

Emellett a barlang falain faragványokat, történelmi szénrajzokat és egyéb művészeti alkotásokat is megcsodálhatunk. A látogatási idő kb. 1-1,5 óra barlangonként. (Városi barlang, Bársonybarlang). Aki ide eljut, élvezze az ünnepi fényeket, zenét és ízletes finomságokat a föld felett és a föld alatt egyaránt!

Forrás: Wendy Vluggen/christmastownvalkenburg.com

A közel 17 ezer lakosú Valkenburgban ugyanis nem csak fedett, hanem hagyományos karácsonyi vásár is található a központban, a de Geul folyó közelében, melynek főutcáján sok hangulatos étterem várja finomságokkal a betérő vendégeket.

(Forrás: christmastownvalkenburg.com)



Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek