Bemutatkoznak a postojnai cseppkőbarlang titokzatos emberhalai

Hamarosan bemutatkoznak a nagyközönségnek a világhírű postojnai cseppkőbarlangban több mint három évvel ezelőtt kikelt ritka barlangi vakgőték - adja hírül az MTI.

A Szlovéniában gyakran emberhalként vagy szlovéniai sárkányként is emlegetett barlangi vakgőte (Proteus anguinus) ritka és titokzatos faj, amely föld alatti karsztbarlangokban és barlangi tavakban él szerte a Balkánon.

Annak idején a postojnai cseppkőbarlang egyik túravezetője vette észre a barlang egyik akváriumának falára ragasztott petéket, és azonnal értesítette a barlang biológusait.

Forrás: Javier Ábalos Alvarez/wikipedia.org

A szakemberek a helyszínre siettek, hogy szemtanúi lehessenek a ritka eseménynek, a barlangi vakgőte ugyanis évtizedenként mindössze nagyjából kétszer rak petéket. A biológusok speciális óvintézkedéseket hoztak a sebezhető és a fertőzésekre érzékeny peték védelmében. Az anyaállaton kívül minden példányt eltávolítottak az akváriumból, amelyet le is fedtek, hogy igazi barlangi körülményeket teremtsenek.

A lárvák 2016 júniusában keltek ki: a természetben rendkívül ritkán megfigyelhető eseményt infravörös kamerákkal sikerült megörökíteni. A kikelt 22 bébigőtéből 21 van életben, amit - az állatok gyors fejlődésével együtt - óriási sikerként könyvelnek el a kutatók. A statisztikai adatok szerint egy nőstény vakgőte természetes környezetben nagyjából 100 petét rak életében, és ebből mindössze két utód fejlődik ki teljesen.

Az újszülött gőték hossza nagyjából 1,7 centiméter volt, mostanra azonban már 12 centiméteresre nőttek, úgyhogy hamarosan egy nagyobb akváriumba kerülnek. A barlang üzemeltetője azt tervezi, hogy hamarosan bemutatja a nagyközönségnek a gőtéket, de csak nagyon szigorú óvintézkedések mellett.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek