Egy Budapest környéki misztikus erdő: A Holdvilág-árok

Csodás, szinte nyárias idő várható a hétvégén, így aki teheti, kiránduljon egyet! Ha kisebb kihívásokat igénylő kirándulást terveztek, a Holdvilág-árok tökéletes választás lehet. A Life.hu újságírója kissé aggódva vágott neki ennek az útnak, főként a 10 méter magas Meteor-létra miatt, de mégiscsak rávette magát, majd beszámolt az élményeiről.

Forrás: Wikipedia.org / Takkk / CC-BY-SA-3.0

A Holdvilág-árkot – ha Budapestről indultok – tömegközlekedéssel Pomázról a 860-as busszal a legjobb megközelíteni. A Kiskovácsi, Kórház megállótól tényleg csak pár lépést kell tenni, és máris az erdőben találjátok magatokat, így kimarad a túrázók által egyáltalán nem kedvelt felvezető szakasz, azaz, hogy kilométereket kell gyalogolni ahhoz, hogy valóban elkezdhessétek a túrát.

"Az első méterektől kezdve úgy érezzük, mintha egy misztikus erdőben bóklásznánk: kidőlt fatörzseken mászunk át, és a mellettünk kanyargó patakon is átkelünk párszor. Száraz időben ez utóbbi nem hatalmas kihívás, simán meg lehet úszni száraz lábbal, esőben, pláne több napos esőzést követően én biztosan vinnék magammal váltócipőt, vannak, akik a kamáslit is ajánlják" – kezdi mesélni kalandjait a Life.hu szerkesztője.

Forrás: Szenti Tamás / wikipedia.org / CC-BY-SA-4.0

Útja során az első megálló a Domini-forrásnál van, melynek vize állítólag iható is. A forrástól egyre kalandosabbá válik a kirándulás, mert a völgy szűkülni kezd és egyre nagyobb sziklák között lehet tovább haladni. Ha ezt az utat követitek, hamar elérhetitek az Y-formájú Remete-barlangot, ahol esős időjárás esetén közel 10 méteres magasságból vízesés zúdul le. 

Az első komoly kihívás a 10 méter magas Meteor-létránál érheti aztokat, akik kissé tartanak a mászástól vagy magasságtól.

Persze nem kötelező elem, így aki szédül, tériszonyos, az meg is kerülheti a létrát, tehát egyáltalán nem kötelező eleme a túrának.

Forrás: Losonczi Edina/Life.hu

A létrán felérve egy fahídon kelhettek át, és ott úgy tűnik, nem lehet tovább menni a szurdokban, de egy 50-60 méter hosszú, egyemberes kanyonszakaszon ügyesen végig lehet haladni, szükség szerint gyökerekbe, fákba kapaszkodva.

Forrás: Losonczi Edina /Life.hu

Egy keskeny ösvényen érhető el a Holdvilág-árok hatalmas, 20 méter magas, kultikus Nagy-sziklája, amelyen feliratok sora látható. Közepén egy háromszög alakú üreg található, a Remete-barlang, amely pálos szerzetesek lakóhelye volt a legenda szerint.

Forrás:Szenti Tamás/wikipedia

Innen érdemes még tovább gyalogolni a Lajos-forrásig, ahova a mai napig sokan járnak vízért. A Bölcső-hegy oldalában fakadó forrás, báró Podmaniczky Lajosról kapta a nevét, és egy legenda szerint Nagy Lajos király kedvenc helyei közé tartozott.

A cikk írója a közeli Vasas-szakadékot is felfedezte, élménybeszámolóját a teljes túrájáról a life.hu cikkére kattintva olvashatjátok el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek