Egy év várakozás után, újranyit Szlovákia kedvelt barlangja

Közel egy évig folytak a rekonstrukciós munkálatok a deményfalvi Szabadság-barlangban, de most végre újra megnyílik a bejárata, és a nagyközönség saját szemével láthatja a megújult természeti képződményt - számolt be róla a szlovák Állami Természetvédelmi Hivatal Barlangigazgatósága.

A barlangot 1921-ben fedezték fel, és 1924-ben nyitották meg a nagyközönség számáraForrás: Julomi / Wikipedia.org / CC BY-SA 4.0

Az egyik legfontosabb újdonság, hogy a tavacskákat és egy patakot is magába foglaló barlang modern lámpákat kapott. A LED-es lámpatestek többféle funkciót is ellátnak. Egyrészről energiát takarítanak meg, másrészről pedig, az elhelyezésüknek köszönhetően, egész máshogy vílágítják majd be a barlangrendszert. Így eddig rejtett részleteket is felfedezhetünk majd, ha ellátogatunk a Szabadság-barlangba. 

Érdekesség még, hogy a világításrendszer zónákra lesz osztva, csak látogatók jelenlétében működik majd, és egy alternatív villamosenergia-forrás gondoskodik a szünetmentes áramellátásról áramkimaradás esetén.

A deményfalvi-völgy jobb oldalán, az Alacsony-Tátra északi lejtőjén található a barlang; bejárata pedig a Tociste nevű völgyben, 870 méter tengerszint feletti magasságban nyílik.

Miközben a deményfalvi Szabadság-barlangon dolgoztak a szakemberek, addig a Jégbarlangban és a Békebarlangban is folytak rekonstrukciós munkálatok. Az utóbbiban régi törmelékeket kellett eltávolítani, valamint régi, korrodált vaselemeket cserélnek új, rozsamentes acélra. A károsodás, a múlt század 80-as éveiben történt nem megfelelő közlekedés miatt jött létre.

Forrás: www.ssj.sk/hu; turizmus.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek