Tegyünk egy őszi sétát hazánk legszebb lombkorona-sétányain

Beköszöntött az ősz, itt az ideje, hogy barangoljunk és kalandozzunk a szabadban, miközben megcsodáljuk az őszi erdők pompázatos színeit. Bár a lombkorona-tanösvény nem magyar találmány és nem is hazánkban találhatók a leghosszabb és legmagasabban ívelők, de az biztos, hogy felhőtlen kikapcsolódást nyújtanak hétvégére az egész családnak. Mutatjuk a számunkra 5 legszebbet!

Makói lombkorona-sétány

A hagyma alakú lombkorona-sétány MakónForrás: Facebook/Makó Lombkorona Sétány

Magyarországon az egyik leghíresebb a hagyma alakú toronnyal díszített, 191 méter hosszú, makói sétány, amely 9 méter magasan helyezkedik el. A tanösvényen 10 szakasz található, melyek a Maros élővilágát bemutató információs táblákkal vannak felszerelve, így a gyerekek játszva ismerhetik meg az itt élő erdei állatokat és növényeket. A makói lombkorona-sétány legkedveltebb attrakciója minden bizonnyal az a spirál alakú csúszda, amivel pillanatok alatt vissza juthatunk a földre a lombok közül. A tanösvény látogatása ingyenes, de a csúszásért fizetni kell.

Pannonhalmi lombkorona tanösvény

A hal alakú, 80 méter hosszú sétány PannonhalmánForrás: Facebook/Aktív Magyarország

A 80 méter hosszú, 14 méter magas Pannonhalmi lombkorona-sétányt 2018-ban adták át. A lombkorona tanösvény a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet védett természeti területén belül található. A kilátóként is üzemelő hal alakú tanösvény kerete fém, melyet fa borítással varázsoltak csodálatos látvánnyá. A kilátó ingyenesen látogatható, valamint kerekesszékkel, és babakocsival is bejárható.

Gerecsei lombkorona-sétány

A kör alakú tanösvény egy időszakos vízfolyás felettForrás: Facebook/Hova Menjünk?

Süttő és Tardos határában egy korábbi kőfejtő területén 2019-ben adták át hazánk egyik új lombkorona-tanösvényét. Ez a kör alakú 44 méter átmérőjű és 105 méter hosszúságú tanösvény a völgypart két oldaláról indul, és átível egy időszakos vízfolyás felett. A Gerecsei tanösvény legnagyobb magassága a talajszinttől számítva 11 méter, melyet 9%-os lejtésű szakaszokkal és vízszintes síkú pihenőszakasszal alakítottak ki, így a kisgyerekes családok számára is könnyen bejárható. Az ingyenesen látogatható, kerekesszékkel is megközelíthető ösvényen tájékoztató táblákat is kihelyeztek, amelyek segítenek megismerni a lombkoronaszint talajról nem látható élővilágát is.

Lengyel-Annafürdői lombkorona-sétány

Az ősz színeiben pompázó kilátó és tanösvény AnnafürdőnForrás: Facebook/Annafürdő Vendégház és Erdei Iskola

A Tolnai-hegyhát déli részén fekvő ösvény interaktív módon mutatja be a helyi erdei világot, melynek legmagasabb pontja 9 méter, így aztán senkinek sem kell tartani a szédítő magasságtól. A 30 méter hosszú lombkoronaösvény csatlakozik a Rétisasfészek kilátóhoz. Az ösvényre nincs belépő, csak a parkolásért kell fizetni Annafürdőn. A közel száz hektáros park közepén egyébként egy erdei iskola is működik, innen ötperces sétára vadasparkot, erdei játszóteret és interaktív természetismereti kiállítást is találunk.

Kaszói lombkorona-sétány

Az egyedi kialakítású Kaszói lombkorona-sétányForrás: Facebook/KASZÓ Zrt.

A Kaszói lombkorona-sétány hosszában, magassági méretében és szerkezeti megoldásában is egyedinek számít hazánkban. Itt a látogatók 9 méter magasan, 124 méter hosszan csodálhatják meg a fák mesés világát. Az ösvények célja, hogy minél jobban megismertesse a helyi növény és állatvilágot a kicsikkel és nagyokkal. A sétány különlegessége abban rejlik, hogy 4 különböző tanösvényt köt össze: a Lombkorona Tanösvényt, az Öregerdő Tanösvényt, a Fafaj- és vadismereti Tanösvényt és az Erdőkerülő Tanösvényt. Az ingyenes látogatható ösvényeken a Gyűrűk Ura rajongók úgy érezhetik, mintha Középfölde valamelyik erdejében kalandoznának.

Forrás: Travelo, Csodálatos Magyarország 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek