Tedd próbára a bátorságodat a Holdvilág-árokban!

A Holdvilág-árok sokkal többet rejt egy hosszú, függőleges létránál, persze ez az egyik ismérve,  de találunk itt szép erdőt, forrásokat, patakot, nagy sziklákat, barlangokat és szűk átjárókat. Figyeljünk oda az időjárási viszonyokra, de ha minden kedvező, és csapadék mentes időt jósolnak, akkor az egyik februári hétvégén ide is érdemes elkirándulni.

Pest megyében, Pilisszentkereszt és Pomáz között, Kiskovácsinál találjuk ezt a bámulatos természeti szépséget. Bár nincs kitáblázva, azért annyira nem nehéz megtalálni, mert a google térképen az indulópontok is rajta vannak.

Forrás: Szenti Tamás / wikipedia.org / CC-BY-SA-4.0

Két irányból indulhatunk a felfedezésére. "Az egyik, ha a Kiskovácsi Pszichiátriai Intézet mellett bekanyarodunk, itt a 10-es km táblánál, a patak hídjánál. Busszal is érkezhetünk, ez a bekötőút pont a "Kiskovácsi, Kórház" és a "Kiskovácsi puszta" buszmegállók között van. A másik lehetőség egy másik jelöletlen bekötőút kicsit arrébb, Pomáz felé, a "Csikóváraljai menedékház" nevű buszmegállók között. Térképen a Csikóvár turistaház parkolót kell keresni."

Az erdei túra ott kezdődik, ahol a tábla is jelzi, hogy nemzeti parkban járunk. A Duna-Ipoly Nemzeti Park hazánk sorrendben kilencedikként, 1997-ben megalapított nemzeti parkja, és ez talán az egyik legváltozatosabb valamennyi között.

Forrás: ©Kiránduló Kata / kirandulo.reblog.hu

A nemzeti park területén négy tájegységünk, a Pilis–Visegrádi-hegység, a Börzsöny hegység, az Ipoly-völgy, valamint az Alföld Duna menti darabkája ötvöződik harmonikus egységgé.

A Holdvilág-árok leglátványosabb szakaszához a piros kereszt jelzés vezet, ezért azt kell követnünk elég hosszan. A fákon jól láthatóak a jelzések, nem lehet eltévedni.

A szurdokban futó patakon többször át kell majd kelni, ami különböző évszakokban különböző nehézségű lehet. Ezért ismét jelezzük, hogy indulás előtt nézzetek utána milyen most a helyzet a szurdokban; biztonságosan nekivághattok-e az útnak.

A Holdvilág-árokban található Nagy-sziklaForrás:Szenti Tamás / wikipedia.org / CC-BY-SA-4.0

Az árkon átvezető túraút keskeny ösvénye néhol kicsit felmegy a hegyoldalba, kicsit magasabban fut a pataknál, hogy aztán újból visszatérjen, és elkanyarodva, átkelve a patakon a túloldalon folytatódjon. Menet közben láthatunk majd holtfákat, amik nagyon sok élőlénynek adnak otthon. Ezeken van, hogy át kell majd másznunk, de a piros kereszt jelzést nem lehet eltéveszteni.

A Holdvilág-árok teljes körútjáról egy nagyon részletes túraleírást olvashattok a Kirándulo Reblog oldalon, ahol nem csak egy térképet találtok, de a bejegyzés írója még egy megnézhető és letölthető túraútvonalat is rajzolt azoknak, akik nekivágnának az útnak.

A bejegyzésben képről képre járhatjuk végig a Holdvilág-árok legszebb részeit, miközben érdekes információkat is megtudhatunk a térségről.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek