Lelepleződött a csalás, emiatt lett más az Év Kilátója, mint amit kihirdettek

Egy szűk hét, amióta megírtuk, hogy a Zselici Csillagpark közvetlen szomszédságában található Kardosfai-kilátó nyerte el az Aktív Magyarország által meghirdetett és nagyközönség által megválasztott Év Kilátója címet 2038 szavazattal. Az Aktív Magyarország azonban friss közleményt adott ki, mely szerint szabálytalan szavazatok érkeztek az első helyezettre, melyeket levontak, és ezzel 2023-ban egy éven keresztül az Év Kilátója címet a Gödöllői-dombságban fekvő Szent László-kilátó viselheti.

Szent László kilátó (Gödöllői-dombság) lett végül az Év kilátója nyertese 2023-banForrás: Aktív Magyarország

Az Év Kilátója pályázatot négy évvel ezelőtt hirdette meg első alkalommal az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ azzal a céllal, hogy a kiránduló nagyközönség megismerje az ország legszebb panorámáit és akár kevésbé ismert kirándulóhelyszíneit.

"Arra azonban nem számítottunk, hogy lesz olyan lelkes lokálpatrióta, aki trükközni is próbál. Az utolsó napon fordult meg az eredmény és nyert a Kardosfai-kilátó, ám kiderült az eredményhirdetést követően, hogy 300, zömében távol-keleti álprofilról érkezett szavazat a verseny hajrájában. Így, hogy a játék a jövőben is tiszta maradjon, az álprofilokról érkezett szavazatokat levontuk. Örülünk neki, hogy ilyen súlya lett a pályázatnak, hogy akár ilyen trükkös eszközökkel is megpróbálják megszerezni a címet, de a játék és a pályázat tisztaságának megtartása miatt fontos, hogy csak valódi emberek és szervezetek szavazatai számítsanak" – írják.

Az Év Kilátója szavazás módosított végeredménye:

Szent László kilátó (Gödöllői-dombság): 2002
Kardosfai-kilátó (Zselic): 1738
Millenniumi kilátótorony (Bükk): 1398
Szár-hegyi kilátó (Bakony): 1385
Tücsökdomb kilátó (Keszthelyi-fennsík): 880
Óház-kilátó (Kőszegi-hegység): 863
Dévényi Antal kilátó (Pilis): 811
Csóványos kilátó (Börzsöny): 746
Naplás-tavi kilátó (Pesti-síkság): 657
Felsővár-kilátó (Gömöri–Hevesi-dombság): 649

Néhány információ a nyertes Szent László-kilátóról

A Makovecz Imre tervezte szárnyas kilátó igazán egyedi építmény a Mogyoród fölötti Somlyó-hegyen. A panorámát a Gödöllői-dombság uralja, de a Börzsöny, a Pilis és a Mátra is főszerepet játszik. Mogyoród sok szálon kapcsolódik Szent László királyhoz az 1074-es csata, illetve az általa épített (és a tatárok által felperzselt) Szent Márton templom miatt. Az Árpád-házi király nevét viselő kilátó földszintjén kápolna is található, benne Szent László fából készült szobrával.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek