Sokat kellett várni rá, de újra megnyitották a Fagyos-barlangot a turisták előtt

Három évig tartó felújítás után szeptember 4-től ismét megnyílt a lehetőség a turisták előtt, hogy felfedezzék Fagyos-barlangot (Mroźna Jaskinia) a lengyelországi Kościelisko-völgyben (Dolina Kościeliska) – írja a magas-tatra.info a 24tp.pl/hírére hivatkozva.

A barlang közel 70 éve megnyitott, a 3 éves leállás során többféle felújításon esett át - illusztrációForrás: Rw23/commons.wikimedia.org

A Stefan Zwoliński és Jerzy Zahorski által 1934-ben felfedezett Mroźna-barlang, azaz Fagyos-barlang 1953. július óta állt a turisták rendelkezésére. A folyosók hossza kb. 773 m, a turistaút hossza kb. 511 m. A bejárati nyílás kb. 1100 m tengerszint feletti magasságban, a kijárat kb. 1112 m tengerszint feletti magasságban található.

Eddig a Fagyos-barlang volt az egyetlen, elektromos világítással ellátott barlang a Lengyel-Tátrában. A barlang felújítása közel 3 évig tartott, ennek során a Tátrai Nemzeti Park (TPN) megszüntette a mesterséges világítást. Ez azt jelenti, hogy a látogatóknak ezután szükségük lesz saját lámpára, lehetőleg fejlámpára, és a nemzeti park munkatársai védősisak viselését is javasolják.

Ilyen lámpákat már nem találtok a barlangban, helyette saját fejlámpával érdemes készülniAutorstwa Autor nie został podany w rozpoznawalny automatycznie sposób. Założono, że to AvantaR~commonswiki commons.wikimedia.org

Felújították még a be- és kijárati kaput, – de mindkét helyen bejárati nyílásokat hagytak a denevérek számára – illetve a közel másfél kilométeres megközelítési és ereszkedő útvonalat is, melyet a sziklaomlás ellen védelmet biztosító eszközökkel láttak el.

A belépőjegy (9 PLN/fő, gyerekeknek 7 éves korig ingyenes), ez megvásárolható a nemzeti park bejáratánál, a Kościelisko-völgy pénztárában, vagy online, illetve közvetlenül a barlang nyílásánál, ott azonban csak készpénzfizetésre van lehetőség.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek