Talpalatnyi sivatagban kirándulhattok egy Pest vármegyei település közelében

Nem kell egészen Afrikáig utaznotok, hogy homokdűnék között sétálgathassatok. A Fót és Dunakeszi között található bányáról kevesen tudnak még, csak mostanság kezdik felfedezni a kirándulók, a fotósok, illetve a crossmotor- és a quad szerelmesei. A Life.hu újságírója ottjártakor egy teremtett lélekkel sem találkozott, viszont örömmel mesélt az ott látott és átélt élményeiről.

Forrás: Losonci Edina

Hogy mennyire nem ismerik még ezt a helyet, azt jól példázza, hogy a cikk írójának sem Fót utcáin, sem a helyi lángosozóban, sem a Somlyó tanösvényen nem tudtak felvilágosítást adni arról, mi is ez a bánya, azt meg pláne nem, hogy hol van. Az egész keresgélést megspórolhatjátok, ha busszal érkeztek Fótra és az Alagi útnál szálltok le, ami tulajdonképpen már Dunakeszi határa.

Forrás: Losonci Edina

„A fóti homoksivatagot (elhagyott homokbányát) megpillantva azonban teljesen megfeledkeztünk a fáradtságunkról, és tényleg leesett az állunk, pedig már sok mindent láttunk az elmúlt két évben. Az egész terület viszonylag picike, de nem annyira, hogy ne legyen az az érzésed, hogy végtelen hosszan homok terül el a lábad alatt, feletted pedig csak a kék ég húzódik" – meséli.

Forrás: Losonci Edina

A bánya pontosan úgy néz ki, mint egy miniatűr sivatag, aranysárga homokban lépegethettek és könnyedén le is mászhattok a homokdombokon, hisz, ha megbotlanátok, puhára estek: igazi játszótér ez felnőtteknek és gyerekeknek is. A homokbányának két krátere van, az egyik tiszta homok a másik tőzegláp, ahol néhány fa, cserje és szárazságtűrő növény éldegél.

Forrás: Losonci Edina

Naplementekor a látvány még varázslatos, ahogy a lebukó nap megvilágítja a homokot, az égbolt pedig lassan egyre sötétebbé válik.

A bánya egyik szélén a természet homokból masszív sziklákat épített, így ha megunnátok a nézelődést a bányában, egy homokszurdokon keresztül kisétálhattok az útra, ahonnan visszabuszozhattok Budapestre.

Forrás: Losonci Edina

A homokbánya egyébként rendszeres forgatási helyszín is, az HBO például itt épített fel egy komplett arab várost.

A teljes cikket a Life.hu oldalán olvashatjátok el. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek