Romantikáért kiáltanak Olaszország legszebb, Insta-sztár tópartjai

A magyar turisták körében egyik legnépszerűbb úti cél a Garda-tó, amely nem véletlenül lett Olaszország legtöbbet fényképezett tava a közösségi média felületein. De nem csak a Garda-tó ilyen lenyűgöző! Mutatjuk Itália hasonlóan szép tavait, melyek megérnek akár egy hosszabb utazást is.

A Scaligera kastély a Garda-tó déli partján, Sirmione városkábanForrás: Shutterstock/Ekaterina Polischuk

Az Instagramon a legtöbbet fotózott tavak sorrendjében az első helyen álló Garda-tavat a külföldi turisták és az olaszok egyaránt kedvelik. A több mint 370 négyzetkilométeren elterülő víztömeg azért is különleges, mert az Instagramon látható fotókon nem csak a természet, hanem mesés várai is helyet kapnak. A tóról a közelmúltban írtunk egy kicsit részletesebben. Most pedig megmutatjuk a jó értelemben vett vetélytársait is, amelyek az Insta-posztok számában picit lemaradnak mögötte, de talán csak azért, mert kevésbé ismertek az Olaszországba érkező turisták körében.

A Comói- tó, amelybe George Clooney is beleszeretett

A második legtöbbet fotózott vízfelület a Comói-tó, más néven Lario, amely Olaszország harmadik legnagyobb tava a Garda-tó és a Maggiore-tó után. A világ legromantikusabb és legfestőibb tájait kínálja az Alpok lábánál. Nem csoda, hogy a világsztár George Clooney is beleszeretett, és több mint 20 éve vásárolt egy villát a tó partján, ahol ideje nagy részét a családjával tölti.

Kilátás a Comói-tóra és Vezio falura - bármerre járunk a tó környékén, szebbnél-szebb helyekre bukkanunkForrás: robertharding via AFP/Frank Fell/Frank Fell

Formája jellegzetes, fordított Y-betű, melynek szárai Como és Lecco városokban csúcsosodnak ki, az Y forma közepén pedig a híres Bellagio fekszik. Ez Lombardia egyik legelbűvölőbb és legromantikusabb úti célja. A tó gyöngyszemeként emlegetett város színes történelmi központtal, gyönyörű kertekkel (Villa Serbelloni és Villa Melzi parkjai), bájos városrészekkel (például Pescallo vagy San Giovanni) várja a látogatókat, ahol a legtöbb látnivaló sétatávolságra található, és ahonnan a többi városba is át lehet hajókázni.

Hangulatos városrész Bellaggio híres óvárosi részénél, a Salita Serbelloni lépcsőinélForrás: robertharding via AFP/Alexandre Rotenberg/Alexandre Rotenberg

A legnépszerűbb úti célok minden bizonnyal Bellagio, Varenna Tremezzina, Menaggio és Como, ugyanakkor a Comói-tó teljes kerületét bájos falvak és városok tarkítják. Ezeken a helyszíneken is mesés természeti panoráma tárul elénk gyönyörű villákkal és botanikus kertekkel. A városok közötti "távolságok" csak akkorák, hogy legalább 3-4 falut meg lehet látogatni a helyi tömegközlekedéssel.

Tremezzina települései szintén kihagyhatatlanForrás: shutterstock.com

A Maggiore-tó lenyűgöző szigeteitől eláll a lélegzetünk 

Az Olaszország és Svájc hegycsúcsai között megbújó, az Insta-fotók mennyisége miatt harmadik helyre kerülő tónál az éghajlat egész évben enyhe, ezért tele van mediterrán és egzotikus növényekkel. Számos csodálatos szigetet rejt magában, melyek közül a három legszebb az Isola Bella, az Isola Madre és az Isola dei Pescatori. 

A tó partján sok, elképesztően szép villát láthatunkForrás: Pascvil/Pixabay

Ezek közül az Isola Bella neve (Szép sziget) máris kifejezi azt, amit valóban kapunk, ha ellátogatunk oda: töménytelen szépség vár ránk, többek között Szemiramisz függőkertje, egy halászfalu és egy pazar barokk palota is megfér rajta. Ami pedig már szinte hihetetlen de igaz:a palota kertjében fehér pávákat is láthattok.

Isola Bella, a név kötelez - és szebb már nem is lehetneForrás: MATTES René / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP

A tavat nem csak a látványos hegyvidék, hanem olyan hangulatos kis városok is szegélyezik, mint Ascona, Verbania, Baveno, Stresa vagy éppen Locarno.

Laveno-Mombello is megér egy látogatást, mert egykor a kerámia és porcelán előállításának híres központja volt, ahol a vízrenéző történelmi központ csodálatos villákat és egy felfedezésre váró botanikus parkot kínál. Caldéba is érdemes ellátogatni, ami egy bájos város egy öbölben, amelyet egy kis templom őriz. A tóra néző kilátásáról ismert Caldét gyalogosan is fel lehet fedezni.

Calde hangulatosabb már nem is lehetneForrás: Cultura Creative via AFP/© Cultura, all rights reserved./Walter Zerla

Porto Valtravaglia pedig egy kicsi ékszerdoboz, gyönyörű 17. századi épületekkel. Luino nevű történelmi falu szűk utcáiban, kertjeiben és belső udvaraiban, reneszánsz és barokk épületei között könnyen eltévedhetünk, de megéri a nézelődést, majd visszatérve a tóparthoz, a víz szépsége és a hely nyugalma fog elbűvölni.

A vad természet gyöngyszerme, a Braies-tó

Az osztrák határhoz közeli gleccsertó bár csak a 4. legnépszerűbb az Insta-listán, mégis igazi természeti paradicsom, és egyben a Dolomitok legnagyobb tava. Az eddig rangsorolt tavakkal ellentétben a Braies-tónál teljes mértékben a legvadabb természetre számíthatunk, ezért nagyon népszerű kiindulóponja a sétáknak, hegymászásnak, túráknak, kirándulásoknak, de ideális hely biciklizéshez és hajókázásni is lehet a tavon.

Olaszország magaslatai évszaktól függetlenül lenyűgözőek, a Braies-tó pedig Dél-Tirol egyik valóságos ékszerdobozaForrás: 12019 / Pixabay

A nagyjából Balaton fele nagyságú tó egész évben vonzza a turistákat. Míg nyáron élénk smaragd színű, télen jégtükör vonja be, és fehér hó veszi körbe, varázslatos jégbirodalommá változtava a környéket. Tökéletes kiránduló hely, mert 2 óra alatt könnyen körbejárható a szélén futó széles ösvényen, miközben hol az erdőt, hol a tavat szegélyező hegyeket lehet megcsodálni. A tó partján áll egy hangulatos kápolna is, aminek mesés hátteret ad a környezete. Mivel a tó vize igencsak hideg, emiatt szinte nem is fürdenek benne, viszont csónakokat lehet bérelni a part több pontján, hogy kiélhessük romantikus oldalunkat, és közben lenyűgöző felvételeket készíthessünk.

(Forrás: siviaggia.it, lakecomotravel.com)

 

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek