Egy völgy a Garda-tónál, ami megannyi ékszert rejteget

A Garda-tó és Trento között van egy titokzatos völgy, amit talán kevesen ismernek, pedig álomszerű táj azok számára, akik az érintetlen természetben szeretnének gyönyörködni a lassú turizmus jegyében.

A Valle dei Laghi, azaz Tavak völgye egy hegyvidéki táj, amelyet északon az Adige folyó ősi medre, délen pedig a Sarca folyó völgye határol. Apró falvak és települések szóródnak szét a területen, melyeket burjánzó gyümölcsösök és szőlőültetvények vesznek körbe, a völgy igazi különlegességét azonban az a 10 tavacska adja, amelyről a nevét is kapta. 

A Terlago-tó Trentino leggazdagabb tavi ökoszisztémájaForrás: ErichFend/Shutterstock

Olyan varázslatos helyeket fedezhetünk fel a völgyben, mint például a (Laghi di Lamar) Lamar-tavak, amelyek közvetlenül Paganella hegység alatt találhatók. Valaha egy tóként léteztek, de mára egy földcsuszamlás miatt kettéváltak: délen a Santo-tó, északon pedig a Lamar helyezkedik el. Ez utóbbi különösen a kristálytiszta víztükréről ismert, amelyet dús erdő és változatos sziklák vesznek körül. Mindkét tó ki van téve a karszttevékenységnek, akárcsak a Terlago-tó, amely néhány kilométerre található innen.

Ugyancsak gyönyörű Calavino faluja, amely a Bondone hegység nyugati lejtőin helyezkedik el, 409 méterrel a tengerszint felett. Egy város, amely szőlő- és gyümölcsöskertjeivel emelkedik ki a többi közül, de azért is, mert a helyi vidéki hagyomány ősi varázsát őrzi.

A mesés CalavinoForrás: Syrio/Wikimedia Commons

A község legmagasabb pontját szép reneszánsz épületek ékesítik, míg az alsó részek inkább középkori hangulatúak, régi malmokkal, kovácsműhelyekkel. Semmiképp sem szabad kihagyni a Palazzo Negri di San Pietro palotát, ha erre járunk!

A Castel Madruzzo egy csodálatos történelmi épület, melyet álomszerű táj vesz körbe. Egy sziklás dombon áll, ahová egy sziklába vájt meredek úton juthatunk fel. A kastélyt egy gyönyörű, 12 hektáros, fallal körülvett park veszi körbe, amelyben a magyaltölgyeket, tölgyeseket és évszázados bükkösöket találunk.

A Castel Madruzzót álomszerű táj veszi körbeForrás: Andrea Contrini/Shutterstock

 Összesen körülbelül tíz tó található a környéken, és nem mindig könnyű eldönteni, hogy melyiket csodáljuk meg. A fent említett Lamar-tavak mellett érdemes elmenni a Santa Massenza-tóhoz, valamint a Toblino-tóhoz is. Utóbbi egy kis félszigeten álló kastélyra néz, amelyet évszázados erdők és szőlők vesznek körbe.

A Toblino-tó, amely egy kis félszigeten álló kastélyra nézForrás: Sahara Prince/Shutterstock

A Cavedine-tó is megéri, hogy megálljunk a partjainál. Ez egy kis mesterséges medence, amelynek gyakran jeges a vize, de ideális a különféle vízi sportok gyakorlására is. Különösen nagy érték a tavat körülölelő táj, amely az ember által még kevéssé érintett, ezért növényzetben igen gazdag terület.

A Terlago-tó környékének flórája és faunája is igen gazdag, olyannyira, hogy ez Trentino tartomány leggazdagabb tavi ökoszisztémája. Ez egy sekély vizű medence a dombok között, melynek vize a tarka növényvilágnak köszönhetően egyedülálló barna-olíva színű.
(A címlapkép forrása: Michaelvbg/Shutterstock)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek