6 érdekesség Olaszország legnagyobb taváról

A havas Alpok és a Pó-síkság határán elterülő, 370 négyzetkilométer területű, 52 kilométer hosszú Garda-tó Olaszország legnagyobb tava. A népszerű olasz turisztikai célpont ősszel is számos programlehetőséget és élményekben gazdag kikapcsolódást kínál az ide utazók számára. Íme 6 érdekesség, amit érdemes tudni a Garda-tóról! 

A festői szépségű Garda-tóForrás: Shutterstock/Xbrchx

A Garda-tó kiterjedt partvonalán római maradványok, középkori városok, ősi olajfaligetek és pazar villák sorakoznak. A tó szépsége és történelme már évszázadok óta vonzza a turistákat, még az ókori rómaiak számára is luxusnak számított itt megpihenni; hogy élvezhessék a csobogó, gyógyhatású termálvizeket.

A térség híres citromtermesztéséről és nevezetes tóparti éttermeiről, ahol nem kell felpattannia a baráti társaságoknak, miután kiürültek a tányérők, egy késői hosszú ebéd, itt hagyomány. De ha a lábunkban van a boogie, akkor keljünk útra és fedezzük fel a Garda-tó partján fekvő városokat, melyek többsége felkapott üdülőhely, így hajóval is könnyedén felfedezhetők.

Hol szálljunk meg?

La Locanda del Benaco

Ha tudunk spórolni egy kicsit valami máson, akkor engedjünk meg magunknak egy pazar szállást, például a La Locanda del Benaco butikhotelt, aminek díszes art deco homlokzata egy minimalista belsőt rejt, ahol a szobák főként ipari stílusúak, sárgaréz, üveg és beton kiegészítőkkel.

A családi kézben lévő 13 szobás hely ennek ellenére barátságos hangulatú, a nyugati parton, Salò tengerparti sétánya mentén található. A szálloda étterme kifinomult szezonális menüt kínál tavi halakból és helyi zöldségekből. A kétágyas szobák ára 120 eurótól kezdődik. 

Locanda San Vigilio

Ha egy történelmi múlttal rendelkező szállodában szállnánk meg, akkor válasszuk a Locanda San Vigiliot, amely közvetlenül a Punta San Vigilio partján fekszik. A szálloda egy tizenhatodik századi kőépületben található, amelyet ciprus-, agavé- és oleanderfák öveznek.

A szobákban faragott fabútorok és 16. századi festmények találhatók, néhányuk még pazar baldachinos ággyal is rendelkezik.  A kertben egy olajfákkal szegélyezett úszómedence és egy történelmi kápolna is helyet kapott. Ha szeretnénk stílusosan megérkezni, erre is lehetőség van, ugyanis a szálloda privát hajókikötővel és helikopter-leszállóval rendelkezik. A kétágyas szobák ára 360 eurótól foglalhatók.

Amit feltétlenül látnunk kell

Sirmione

Sirmione a tó déli partján fekszik, legszembetűnőbb és egyben legimpozánsabb látnivalója a Scaligera kastély, melyen keresztül a látogatók egy virágokkal díszített városba jutnak el, a városon belül.

A Scaligera kastély,Sirmione partjánForrás: Shutterstock/Ekaterina Polischuk

A település keskeny, középkori utcácskáin mindig nyüzsög az élet, a nyári hónapok tömegeket vonzanak ide, de ősszel már nem kell egymás sarkát taposni, és a Nap is más fényben fürdeti a sárga házfalakat. A közeli Catullus barlangban egy hatalmas, római magánvilla maradványai találhatók, ahova fémcsöveken keresztül vezették a meleg vizet - ezt a látványosságot se hagyjuk ki, ha itt járunk.

Monte Baldo

Monte Baldo az olasz Alpok egyik hegysége, amely a Garda-tó partján emelkedik meredeken felfelé, legmagasabb pontja 2218 méter magas. A hegyet felvonóval közelíthetjük meg a festői szépségű Malcesine városából. A tetején különféle túraútvonalakat találunk, melyeket növény- és állatvilágban gazdag erdőkön keresztül, vagy kalandos szurdokokon, patakmedreken vezetnek át. Útközben rifugi (hegyi kunyhók) és malghe (tanyák) láthatók, amelyek rusztikus ételeket és szállásokat kínálnak a kirándulóknak.

Hol együnk? 

Osteria da Livio

A Limone sul Garda község feletti, olajfaligetekkel borított domboldalon található az Osteria da Livio. A vendéglátóhely érdekessége, hogy az 1950-es évekbe repíti az éhes vendégeket. A falakon poros palackok sorakoznak, a hordókból készült asztaloknál, szalmából készült székeken fogyaszthatjuk el a finomabbnál finomabb falatokat. A szőlővel körülvett étteremben helyi Tremosine sajttal és grillezett hússal töltött, kézzel készült raviolit is kóstolhatunk.

Lido 84

A Lido 84, egy Michelin-csillagos étterem, amely idén a hetedik helyet foglalta el a világ 50 legjobb étterme között - egy nagyon különleges alkalomra, lánykérésre, évfordulóra - tökéletes helyszín lehet. Az étterem tóra néző elhelyezkedése és mindig magas minőségű fogásai legendássá tették a helyet. Riccardo Caminini séf kortárs alkotásokat készít különleges alapanyagokból. Ha itt járunk, érdemes megkóstolni a Rigatoni Cacio e Pepe en Vessie-t, ami egy sajtos és paprikás rigatoni tészta, amit bizony sertéshólyagban főznek meg.

Forrás: TimeOut

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek