Egy imádnivaló hely: Ausztria legnagyobb vidéki kastélyában jártunk

Aki szereti a barokk építészeti remekműveket, a barokk császári pompát, az általában Bécsbe utazik, hogy megcsodálja a Schönbrunni kastélyt. Bár vitathatatlanul gyönyörű hely, de a látogató sokszor tömegekkel együtt haladva tudja csak végigküzdeni magát a termeken. Van viszont egy remek hírünk!

Barokk pompa a határ túloldalán

Elég csak Alsó-Ausztriáig autózni, hogy láthassuk a mesés Schloss Hof gyönyörű épületegyüttesét vagy, ahogy még hívni szokták, a Hofi kastély, amit jóval kevesebben fedeztek fel, viszont élményben tud annyit adni, mint a „bécsi testvére."

Forrás: chloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. - Severin Wurnig

A közvetlenül a szlovák határ szomszédságában, Pozsonytól 15 km-re található pompázatos kertben álló kastély óriási területén érkezésünkkor egy teremtett lélek sem járt. Olyan érzésem volt, mintha egy elvarázsolt kastélyba csöppentünk volna, viszont a mesében az enyészetté vált kastélyudvar helyett annál gyönyörűbb park várt minket. Csak kevés európai barokk kert vetekedhet az itteni látvánnyal, ahol nem csak évente, de szezononként is új színekben és új alakzatokban pompáznak a virágok. A látványt hét teraszon sétálgatva is megcsodálhatjuk, impozáns szökőkutak, sétalugasok kíséretében.

Forrás: Schloss Hof Aerial 0002© Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H./Severin Wurnig

A kastély termei az eredeti berendezésüknek köszönhetően bepillantást engednek a 18. századi élet mindennapjaiba. A többnyelvű tárlatvezetéseknek köszönhetően a német illetve szlovák tárlatvezetés mellett, ráadásul most már magyarul is élvezhetjük a pompázatosan berendezett helyiségek felfedezését.

Forrás: Fritz Simak

A túra az északi szárnyban kezdődik Savoyai Jenő herceg egykori lakosztályának bemutatásával, amelyet később II. József császár számára alakítottak át. A keleti szárny kertjére néző helyiségei a művészetértő és császári hadvezér Savoyai Jenő herceg életét és jelentőségét mutatják be részletesen. Az út a barokk kápolnán és a neoklasszikus díszteremen keresztül végül a déli szárnyban található Mária Terézia termeihez vezet.

Forrás: Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H./Severin Wurnig

Egy különleges időszaki kiállításnak is helyet adnak minden évben. Idén „A császári asztal kincsei" című tárlatot nézhetjük meg, amely a bécsi udvar ezüstből, porcelánból és üvegből készült, értékes műalkotásait mutatja be. A november 1-ig megtekinthető kiállítás a császári udvar tálalási kultúrájának pompáját és lenyűgöző módozatait tárják elénk érdekes történetekkel körítve. A kiállítás egyik fénypontja a neo-francia központi elem, egy lenyűgöző dekoráció-együttes, amelyet a császári asztalon helyeztek el, hogy egyfajta vizuális fókusztpontot hozzanak létre. Nézzétek, hogyan került a most megtekinthető helyére!

A fehér szamaraktól az egzotikus állatokig

Már a barokk kertben sétálni is élmény, de emellett rengeteg más látnivaló is akad. A több mint 70 hektáros területen főúri lakóépületből, majorságból álló épületegyüttesek állnak. Megnézhetünk régi kézműves műhelyeket, háziállatokat bemutató gazdaság épületeket, lehet lovaskocsikázni, és élményjátszótér is várja a gyerekeket.

Forrás: Gernot Singer

Az állatsimogató a kastély egy különleges attrakciója. A 18. században a barokk kastély birtoka a fejedelmi háztartás élelemmel és különféle csemegékkel való ellátására, a lovas- és haszonállatok tartására és gondozására, valamint kézműves munkák végzésére szolgált. Ma a birtokon nemcsak ritka régi osztrák háziállatfajok, mint pl. a pajkos fehér szamarak vagy a ritka négyszarvú kecskék, hanem egzotikus, különböző földrészekről származó állatok, például tevék és alpakák is élnek.

Forrás: Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H._Friederike Scheytt

 A birtok gazdag állatvilágához gazdag növényvilág is társul. Az Orangeri üvegházban olyan botanikai különlegességek is találhatók, amelyeket Savoyai Jenő herceg a Földközi-tenger térségéből és Kelet-Indiából hozott ide. Van itt még gyümölcsöskert, nassolós és bogyós kert, ahol a látogatók bátran szedhetik és kóstolhatják a gyümölcsöket. Akad füveskert, ahol különböző illatú és értékes aromájú növények kelletik magukat, és lekváros kert is, ahonnan az érett gyümölcsöket a majorság  hangulatosan berendezett lekvárfőző konyhájában főzik be.

A közeli Niederweiden kastély"Forrás: Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H./Severin Wurnig_print"
Két kastély, egy belépő!

A csodálatos palota, a lélegzetelállító barokk kertek és az idilli birtokgazdaság sokféle felfedezési és kalandozási lehetőséget kínál. A belépő ára felnőtteknek 21 euróba, gyerekeknek 6 éves kortól 12 euróba kerül.

Ebben az árban benne foglaltatik a szomszédos Niederweideni kastély megtekintése is, ahova egy rövid sétát téve, illetve a nem is olyan régen épített bicikliúton kerekezve is átjuthatunk. Biciklivel október végéig látogathatjuk a 2 kastélyt, majd márciustól újra, alkalmazkodva a Niederweideni kastély nyitva tartásához.

Savoyai Jenő és Mária Terézia egykori vadászkastélya csupán 3 kilométerre fekszik a Hofi kastélytól. A Niederweideni kastély régen a családi körben tartott kisebb ünnepségeknek helyszíne volt, ma leginkább kiállítótérként használják. Ha ott jártok, feltétlenül nézzétek meg a kertjét is, és a korhűen berendezett barokk konyháját, ahol annak idején vadas ételeket készítettek és napjainkban is eredeti bútorok állnak.

Rövid történelmi áttekintés

Amikor Savoyai Jenő herceg a 18. században megvásárolta a Hoff an der March birtok jellegtelen kastélyát, valószínűleg senki sem gondolta, hogy közel 300 év elteltével Alsó-Ausztria egyik legnépszerűbb kirándulóhelyévé válik. Itt építtette meg a Közép-Európa egyik legimpozánsabb kertjét, a 18. századi kertépítészet pompájának legnagyobb szimbólumaival, a grandiózus szökőkutakkal díszítve.

Forrás: Schloss Hof Neptunbrunnen 0008© Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H./ Severin Wurnig

Néhány évvel Jenő herceg halála után ezt az egyedülálló vidéki barokk épületegyüttest a Habsburgok szerezték meg. Mária Teréziát rabul ejtette a hely szépsége, és miután 1755-ben megvásárolta a kastélyt, itt nyugalmat talált, és új erőt merített, amelyre nagy szüksége volt megerőltető munkája és véget nem érő kötelezettségei miatt. Az ő kérésére az 1870-es években átfogó felújításokat végeztek itt francia klasszicista stílusban, amelynek köszönhetően nyerte el az épület a mai arculatát.

Forrás: Abend und Kulinarik SKB Hertha Hurnaus

Mária Terézia 1780-ban bekövetkezett halálával véget ért Schloss Hof intenzív használatának időszaka, és csak 1898-ban került a kastélyegyüttes ismét a császári család figyelmének középpontjába. Ekkor ugyanis Ferenc József császár úgy döntött, hogy a területet átadja a hadsereg közigazgatásának.
A kastélyegyüttes a 20. század közepéig katonai igazgatás alatt maradt, majd a birtokot nagyrészt magára hagyták, így gyorsan pusztulásnak indult. Közel 40 évig tartó elhagyatottság után az 1980-as években kezdődtek meg az első átfogó felújítási munkálatok a kastély épületén, amely mára lenyűgöző hellyé változott. További információkat a schlosshof.at weboldalra kattintva kaphattok. 

Újságírónk az Imperial Austria és az Österreich Werbung meghívásának köszönhetően vett részt ezen a sajtóúton.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek