Egy királyi nap Bécsben: séta a Schönbrunni kastélyban és kertjében

Ha azon töprengtek, hogy kiugranátok Bécsbe akár családostól, és még nem voltatok a Schönnbrunni kastélyban, esetleg visszatérnétek – mert ezen sem lepődnék meg, – akkor valószínűleg titeket is el fog varázsolni a barokk építészet e lenyűgöző műemléke. Még a történelemért túlzottan nem rajongókat is megérinti. Utána érdemes egy kicsit megpihenni a kastély kertjében. Az biztos, hogy tartalmas napnak néz elébe, aki belevág.

Sisi vonzereje a látogatókat is becsalogatja

Tagadhatatlan, hogy ritka olyan időszakot kifogni, amikor csak lézengenek a kastélyban, hiszen évente másfélmillió nézelődővel kell osztozni ezen az élményen, de bizton állíthatom, hogy megéri. A kastély óriási, és természetesen több nap sem lenne elég, hogy bejárjuk, de ez nem is lehetséges, hiszen a jelenlegi 1441 helyiségéből ma 40 látogatható.

A Schönbrunni kastély a Gloriettéből nézveForrás: robertharding via AFP/Carlo Morucchio/Carlo Morucchio

Sok évvel ezelőtt már volt szerencsém a Schönbrunni kastélyban járni, és óriási élmény volt számomra, ahogy egyik szobából másikba sétálva bepillanthattam az osztrák császári család nyári rezidenciájába. Láthattam, hogyan élt egykor Ferenc József és Erzsébet királyné, becenevén Sisi. A magyar nyelvű audiogiude-dal a fülemen kicsit visszautaztam a múltba, és bepillanthattam nem csak a berendezett szobáikban, ahol éltek, hanem a császári család privát életékbe is. Megtudtam, hogyan éltek, mit ettek, hogyan és hol öltözködtek és Sisi milyen önsanyargató praktikákra volt hajlandó azért, hogy karcsú maradjon.

Ferenc József és Erzsébet királyné hálószobája a hitvesi ágyukkalForrás: SKB / A.E. Koller, Schloss Schönbrunn/Facebook

Csakhogy a kastély ennél jóval többet kínál, hiszen ha Schönbrunnban járunk, akkor Mária Teréziáról is szót kell ejtenünk!

A magyar királynő, aki megérdemli a kastély királynője címet

Idén májusban végre nem csak a császári pár, hanem Mária Terézia magyar királynő (1717-1780) özvegyi lakosztályaiba is ellátogathattam. Bár ő nem volt olyan szép, és népszerű, mint Sisi, de a kastély mégiscsak az ő életművének nevezhető. Negyven évig tartó uralkodása 1740-ben kezdődött, és 1743-ban úgy döntött, hogy a schönbrunni épületegyüttest alakítja ki lakhelyéül. Addig addig bővítette és alakította, míg az udvari élet központjává vált. Nem mindennapi élmény volt a magán lakosztályában sétálgatni.

Amikor este kiürül a kastély és az udvara, olyan, mintha visszautaznánk az időbenForrás: Schloß Schönbrunn Kultur- u. Betriebsges.m.b.H.

A szobák ugyanis elképesztő színekben, mintákban pompáznak, és úgy festették meg őket, mintha a természet beköltözött volna a falakon belülre. Mária Terézia nagyon szerette ezt a fajta festészetet, amit indián mintáknak hívtak. A cseh származású barokk tájfestő, Johann Wenzel Bergl alkotta meg őket. Mária Terézia férje, I. Ferenc német-római császár ugyanis kedvelte a természettudományokat és főként a növényeket tanulmányozta. Még a karibi világba is finanszírozott utat, ahol pontos festmények készültek a növényzetről, és ezeket jelenítette meg falakon Wenzel Bergl, bár megengedett magának annyi művészi szabadságot, hogy a virágok és a levelek nem mindig illenek össze.

Mintha beköltözött volna a természet Mária Terézia özvegyi lakosztályábaForrás: Schloss Schönbrunn Berglzimmer 0055© Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. - Severin Wurnig_print

Eredeti tárgyakat is láthatunk, többek között egy asztalt, indákkal befuttatott tükröt, aranyozott kerámia kályhát. Az első terem, ahova beléptünk, a vad természetet tükrözi, emberi beavatkozás nélkül, a második teremben már láthatunk ember alkotta tárgyakat, például vázákat, épületeket. Ahogy a legbelső szobába érünk, ott a falakon már egy berendezett kert látványa tárul elénk. De egészen más stílusú szobákat is láthattok Mária Terézia korából! A királynő ugyanis a kínai művészetet is nagyon szerette. Kínai rizspapírtapéta, távol-keleti porcelánok és fafaragványok díszítik a kastély több termét.

A magyar királynő szenvedélyesen rajongott a távol-keleti kultúráértForrás: Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

Több túra közül választhattok

Ha a Császári túrára (Imperial Tour) mentek, akkor császári pár 22 termében nézelődhettek, és az audioguide segítségével a termek mindegyikében megtudhattok valami érdekeset. Belépőjegyek ára: 24 euro a felnőtteknek és 17 euro a 6-18 év közötti gyerekeknek.

A pompás Nagy képtárForrás: Schloss Schönbrunn Große Galerie 0056© Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. - Severin Wurnig_print (1)

A Nagy túra (Grand Tour) valamivel drágább, de megéri, mert mind a 40 berendezett termet végiglátogathatjátok. A császári körutat pedig kiegészíti a Mária Terézia idejéből származó, gyönyörű apartmanokkal. A belépőjegy ára elnőtteknek 29 euro, gyermekeknek (6-18 éves korig) 21 euro. Az összes jegytípust, melyek kombinált változatban is kaphatók, ide kattintva találjátok meg. 

A lenyűgöző kert 

Ha végeztetek a túrák valamelyikével, feltétlenül sétáljatok és nézelődjetek a kastély parkjában, amit 1779 körül nyitottak meg a nagyközönség előtt, és azóta népszerű hely a bécsi lakosok számára. A francia stílusban kialakított kert tele van gyönyörűen gondozott ágyásokkal, labirintusokkal, lugasokkal, formásra nyírt bokrokkal, fákkal.

Amint megérkezik a tavasz, virágba borul a kertForrás: Photononstop via AFP/Photononstop/Marvin Newman

A mi ott jártunkkor éppen lila akácok borítottak egy lugast. A kert minden évszakban más színbe, pompázik, és kihagyhatatlan élmény. A kastéllyal együtt kert is felkerült 1996-ban az UNESCO világörökségi listájára.

A lilában virító lugasForrás: Cserháti Szilvia/Travelo

A kert végében a dombtetőn épült a Gloriette fenséges nyitott oszlopcsarnoka, ahonnan jó kilátás nyílik a parkra, a kastélyra és Bécsre is. I. Ferenc József császár, és Sisi is kedvelte ezt a helyet, olyannyira, hogy egy reggeliző szobát rendeztek be a Glorietteben. A kert még rengeteg további látnivalóval szolgál, hiszen látogatható a Narancsház kertje, a labirintus, a Pálmaház, a Sivatagi ház, a Gyerekmúzeum, a Kocsimúzeum is, melynek legszebb darabja Mária Terézia császári hintója.

A Gloriette, a császári pár kedvenc reggelizőhelyeForrás: Hemis via AFP/GERAULT Gregory / hemis.fr/Gerault Gregory / Hemis.Fr

Mi a park nyugati részén található állatkert felé vettük az irányt. Ha gyerekekkel érkezünk, akkor a legjobb választás, ha arra folytatjuk utunkat. Nem fogjuk megbánni, hiszen a világ legrégebbi állatkertjéről van szó. A következő részben onnan jelentkezünk be.

Újságírónk az Imperial Austria és az Österreich Werbung meghívásának köszönhetően vett részt ezen a sajtóúton.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek