Kipróbáltuk Ausztria egyetlen e-hibrid lovas kocsiját, amire ti is felpattanhattok

Dél-Burgenlandban régen az emberek egy fárasztó nap után a szőlőben pihentek, és a festői látványban gyönyörködtek. Ezt a háborítatlan idillt kínálják most is itt az apró présházakból kialakított nyaralókban szőlőültetvényekkel és érintetlen tájakkal körülvéve, ahol számos gyalogos és kerékpáros túrával lehet felfedezni a környéket. No, és a jövő lovas kocsija is erre visz körbe, amire mi is felültünk, hogy kipróbáljuk. Nézzetek körbe velünk!

Itt a stresszt magunk mögött hagyhatjukForrás: Burgenland Tourismus GmbH/Andreas Hafenscher

Eisenberg és környékén furcsa látványra lehetnek figyelmesek az arra ellátogatók: egy nagyméretű, zárt lovas kocsi járja a dimbes-dombos tájakat, ahol a lovak láthatóan gond nélkül caplatnak fel a nagyobb emelkedőkön is. Ez Ausztria első elektromos hibrid hintója, ami nem elektromos jármű, azaz a lovakat nem helyettesíti, csak motor támogatja az erejüket.

A burgenlandi csodakocsiForrás: Tourismusverband Südburgenland

Ez az egyetlen ilyen darab létezik az országban, sőt pontos másolatára nem csak Ausztriában nem találunk, hanem az egész világon sem! Ugyan Szlovéniában és Stájerországban is van egy-egy, hasonló e-hibrid lovas kocsi, de azok másképpen néznek ki. Íme az, amire mi is felülhettünk!

Boldogan pattantunk hát fel rá, hogy kipróbáljuk, és elsőre rögtön az tűnt fel, mennyire tágas. Akár 14 fő is elfér benne kényelmesen. A kocsi ultramodern felszereltségű, található benne egy hűtő, friss italokkal, és egy tévéképernyő is, amin láthatjuk, mennyire van feltöltődve a kocsi akkumulátora, illetve folyamatosan mutatja, mennyi erővel segíti a motor a lovakat a kocsi mozgatásában.

Ezen a képernyőn mi is figyelemmel követhetjük, milyen erővel segíti a motor a lovakatForrás: Cserháti Szilvia/Travelo

Az ötlet zseniális, hiszen így a lovak olyan magasságokba tudják gond nélkül felhúzni a kocsit, ahova egyébként képtelenek lennének.

A hivatalos nevén a "Südburgenland E-Kutsche" teljesen zárt, így időjárásálló, és egész évben használható, sőt, mi is meglepődtünk, de még ülésfűtés is van benne!

Amikor a lovak felfelé gyalogolnak, csökken a kocsi töltöttsége, lefelé viszont újratöltődik. Hat útvonalon is közlekedik, szebbnél-szebb tájakon. Családok, baráti társaságok élvezhetik közösen az utazást, miközben a csendes, nyugodt környéken csak a lovak patáinak koppanását hallhatják.  

A kép bal oldalán látható egy vastag prospektus, amelyből megtudhatjuk, milyen kedvezményeket kaphatunk, a kép jobb oldalán pedig maga a kártya (mutatóban az enyém)"Forrás: Cserháti Szilvia/Travelo"
Ingyen kipróbálnád? Lehetséges!
Az e-lovaskocsis túrák mindegyiket 24 euróba kerül személyenként, (10 éves korig ingyenes) de akinek van Burgenland kártyája, annak ingyenes az utazás! Csupán egyetlen éjszakát kell eltölteni egy Burgenland Card-partnerszálláson és a teljes ott tartózkodás alatt számos ingyenes szolgáltatást és kedvezményt lehet igénybe venni. Ezek közé tartoznak például a főbb látnivalók és nevezetességek, a szabadidős ajánlatok és kalandprogramok, valamint a tömegközlekedés és a hegyi felvonók ingyenes vagy kedvezményes használata. Az üdülési kártyák különösen a családoknak kínálnak vonzó spórolási lehetőséget a nyaraláshoz.

Apró présházakban alhatunk

Mi 60-70 éves szőlőtőkék között lovas kocsikáztunk. Az úton fel-felbukkannak apró házikók, amelyek egykor présházként működtek, idővel azonban elvesztették funkciójukat. Mostanság viszont vendégházként élik másodvirágzásukat, és népszerűbbek, mint valaha.

Csinos vincellérházak, amelyeket kibérelhetünkForrás: Burgenland Tourismus GmbH/Günther Ippisch

A romantikus nyaralókat nagy odafigyeléssel újították fel és nyitották meg a vendégek előtt. A kínálat a hangulatos, rusztikus házaktól az ultramodern nyaralókig terjed, de egyik sem túl nagy, hiszen szerették volna megőrizni a tradicionális házikók és a táj jellegét is. Ha valahol lehet pihenni, hát itt egészen biztosan!

Dél-Burgenland olyan vidék, ahol maximálisn ki lehet kapcsolódni a pörgős hétköznapokbólForrás: Burgenland Tourismus GmbH/Birgit Machtinger

Burgenland Ausztria legnaposabb tartománya, ahol évente 300 napsütéses nap ragyogja be az égboltot. Aki pedig ide eljön, már a szőlő láttán is kedvet kap a borkóstoláshoz. Aki erre jár, annak nem szabad kihagynia az erre a régióra jellemző Uhudlert, sem a kiadós Brettljause-t, de más kulináris különlegességeben sem fog csalódni.

Kilátás határon innen és túl

Az aktív nyaralók sem unatkozhatnak Eisenberg környékén ugyanis számos gyalogos és kerékpáros túra lehetősége adott. Minket a lovas kocsi elfuvarozott a Weinblick kilátóig, ami Eisenberg déli lejtőjén, egy szőlőültetvény közepén található, ide is érdemes akár elgyalogolni. A kilátó különlegessége, hogy üvegfalakkal tervezték, így rendkívül légiesnek tűnik, és persze mesés panorámát tár elénk.

A Weinblick kilátó könnyen beleillik a környezetébeForrás: Burgenland Tourismus GmbH/Andreas Hafenscher

Ráláthatunk a környékére, de Magyarországra is áttekinthetünk, hiszen a magyar határ egészen közel van, míg délen a "Boridill Natúrpark" végtelen erdői terülnek el. A gyümölcsösökkel, szőlőkkel, borászatokkal, különböző túraútvonalakkal teli táj – beleértve a Pinka-szurdokot – remek kikapcsolódást és feltöltődést kínál. Ide kattintva keresgélhetsz a csinos présházakból kialakított szállások között. (További információk: burgernland.infoaustria.info)



Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek