Íme a Bécsi-Alpok királya, a hazánkhoz legközelebbi 2000 méter feletti csúcs

A Schneeberg (2 076 méter) népszerűségét elsősorban kényelmes megközelíthetőségének és családbarát jellegének köszönheti. Nyáron, főleg hétvégén rengetegen indulnak útnak Ausztriában, hogy csúcsot hódítsanak és gyönyörködjenek a kilátásban, de még ősszel, szép, napos időben sem késünk le a mesés panormáról.

A Schneeberg látképe délről, a Sonnwendstein magaslat felőlForrás: Schletz/Wikipedia

A jó kondícióban lévő, vállalkozó kedvű túrázók akár gyalog is nekivághatnak a Puchberg am Schneebergből induló 13 km-es túrának a csúcsig. Közepesen erős tempóban apró 5-10 perces pihenőkkel 4 óra alatt juthatunk fel a csúcskeresztig, szinte végig követve a fogaskerekű útvonalát. A túrázók útközben 2 hütténél is megpihenhetnek (Hengsthütte, Baumgartner). Utóbbi méltán híres a finom buktájáról. Olyannyira, hogy ebben a megállóban a hegyre igyekvő szalamandra vasút is tart kb. 5 perc szünetet, hogy meg tudjuk kóstolni a helyi jellegzetességet.

Csendélet szarvasmarhákkal, a csúcs közelébenForrás: Kovács Marcell

Szalamandrával majdnem a csúcsig

Aki a kényelmesebb verziót választja, egészen 1800 méteres magasságig utazhat a szalamandra festésű fogaskerekűvel. A kisvasút közvetlenül Puchberg település központjából indul. Nyomvonala több, mint 120 éves, első útját 1897-ben tette meg Ferenc Józseffel a fedélzeten. Vasárnaponként, valamint ünnepnapok alkalmával a nosztalgia gőzössel is feljuthatunk, ahogy anno a császár is tette.

Kapaszkodik felfelé a szalamandrajáratForrás: Kovács Marcell

A fogaskerekű a kb. 1300 méteres szintemelkedést nagyjából 40 perc alatt küzdi le. Már a vonatozás is nagy élmény önmagában, főleg a gyerekeknek. A vonat általában 1.5 óránként indul Puchbergből, de nagy forgalom esetén sűrítik a járatokat mind hegynek fel, mind lefelé. A felnőtt jegy oda-vissza útra 40,5 Euróba, a kedvezményes (6-16 éves korig) 19.5 Euróba kerül. 6 év alatti gyermekek számára az utazás ingyenes. Az utolsó szalamandra járat normál esetben 16.45-kor indul Puchberg irányába, de nyáron, szép időben egészen 7 óráig élvezhetjük a hegyi levegőt.

A Schneebergbahn fogaskerekű végállomása és a menedékházForrás: Karl Grube/Wikipedia

Ausztria legmagasabban fekvő kápolnája 

A szalamandra végállomásánál ugyan még nem vagyunk teljesen a Schneeberg csúcsán, de már innen is gyönyörű panoráma nyílik a környező hegyekre, völgyekre és településekre. Itt található Ausztria legmagasabban fekvő játszótere és egy kis kápolna, az Elisabeth Kapelle, azaz az Erzsébet-kápolna is.

Az Erzsébet-kápolna a lenyűgöző panorámávalForrás: Manfred Werner (CC-by-sa 3.0) supported by Wikimedia Austria/Manfred Werner

Ha a 2076 méteren található csúcskereszthez szeretnénk feljutni, akkor innen bő órát kell még gyalogolnunk, ami az utolsó 10-15 perc ebből sziklás terepen nem könnyű feladat, de mindenképpen megéri. Tiszta időben a hegytetőről fantasztikus látkép tárul elénk Szlovákia, a Rax és Stájerország felé.

A csúcsra vezető utolsó méterekForrás: Kovács Marcell

A Schneebergen 3 hüttét is találunk. A Berghaus Hochschneeberg közvetlenül a végállomás mellett várja a látogatókat, a Damböckhaushoz 15 percet, míg a Fischerhüttéhez 45 percet kell sétálnunk. Ha valaki felsétált a kereszthez, akkor a visszafelé vezető úton érdemes a Fischerhütte felé pár perces kitérőt tenni. A teraszról gyönyörű a kilátás, és remek, buli a hangulata van a helynek.

A csúcskereszt - innen már csak lefelé visz az útForrás: Kovács Marcell

A Schneeberg tehát tökéletes választás, ha csak 1 szabad napunk van, de szeretnénk az Alpok és a túrázás hangulatába belekóstolni.

(A cikk szerzője: Kovács Macell)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek