Íme Ausztria utolsó háborítatlan gleccserfolyója

Az Isel Ausztria utolsó szabályozatlan gleccserfolyója: gátak és egyéb ember alkotta akadályok nélkül folyik a Hohe Tauern Nemzeti Parkban, a fejedelmi Rötspitze közelében található Umbalkees-gleccsertől egészen a Dráváig. Csodálatos túraútvonalak találhatók a környékén, és rendkívül odafigyelnek rá a turisták és a környezetvédők is. 

Kevés olyan háborítatlan, de mégis bejárható hely van a világon, mint amilyen az Iseltrail, ami egy varázslatos túraútvonal Kelet-Tirolban. Az útvonal, amit 2020 júliusában nyitottak meg a túrázók előtt, az Isel folyót követi végig, amely az Alpok leghosszabb szabadon folyó gleccserfolyója.

Kelet-Tiroli részForrás: ©Matthias Schickhofer/ TVB Osttirol Tourismus

Könnyebb és nehezebb részekkel is várja a túrázókat, összesen 73,5 km hosszan és 5 (vagy akár több) szakaszra felosztva. Ha egy hosszabb kirándulást tervezünk ide, akkor 5 nap alatt eljuthatunk Lienz középkori hangulatú városától az Umbalkees-gleccserig, és útközben hihetetlenül változatos tájegységekre és ökoszisztémákra bukkanhatunk: festői hegyi falvakra, napsütötte völgyekre, homokos strandokra, békés és árnyas ősrégi erdőségekre, robajló vízesésekre, meredek sziklafalakra és lélegzetelállító sarkvidéki tájakra - olvasható az austria.info oldalon.

A Iseltrail érdekessége még, hogy sokáig tervben volt az elterelése, így a körülötte létező érintetlen táj teljes felbojgatása. A gleccserfolyóért indított harc 1971-ben kezdődött el, amikor előterjesztették egy Kelet-Tirolban építendő hatalmas víztározó és vízerőmű terveit. Ez azzal járt volna, hogy az összes gleccserfolyót el kellett volna terelni. Hogy ez nem így történt, az elsősorban  Wolfgang Retter biológusnak és környezetvédőnek köszönhető, aki Isel-aktivistaként megalapította az Erholungslandschaft Osttirol (Kelet-tiroli Rekreációs Övezet) egyesületet és elkötelezte magát a folyó megóvása mellett. 

Az Iseltrail nem egy átlagos túraútvonal: az a különlegessége, hogy az érintetlen természet legeredetibb, közvetlen felfedezésének lehetőségét nyújtja.

Több évtizedes kemény munka után az Iselt 2015-ben Natura 2000 területté nyilvánították: tagja lett az értékes, de veszélyeztetett európai élőhelyek hálózatának. Öt évvel később, 2020-ban nyitották meg az Iseltrailt.

Iseltrail, 3. szakaszForrás: TVB Osttirol/Ramona Waldner

Az öt legszebb hely a túra során

Az Isel alsó szakasza: Az itt található partszakaszok - a csermelyciprus-szigetvilág Lienz és Huben között - hangulatos ártéri erdős területek, hamvas-égercsoportokkal, amelyek között néhol rálátni a partra, a kőpadokra és a kis szigetekre.

Az Alsó- és Felső-Umbal-vízesés: A völgy fő attrakciójának számító vízeséseket a robajló zuhatagok teszik egyedülállóvá, valamint egy lenyűgöző 30 méteres acélszerkezet, amelynek platformjai merészen kinyúlnak egészen a vízpermetig, így testközelből érezhetjük a finom vízpárát.

Az Isel-szurdok Bobojach-nál: Ez a legnagyobb szurdok az Iseltrail mentén: mélyen a sziklafalak között zúg és robajlik a magának utat törő víz. Vadregényes táj meredek sziklákkal és a zúgó folyó kettősével.

A gleccser látványa a Daber ösvényről: A Daber ösvény az a helyszín, ahonnan felpillantva először tárul fel előttünk a gleccserekkel tagolt Rötspitze - itt lépünk be először a magashegyi zónába az Isel-völgy felső részén, amelyet Umbal-völgynek is hívnak. A kopár sziklákon juhcsordák mellett juthatunk el a Hüttéhez, ahol megpihenhetünk.

Iseltrail, 4. szakaszForrás: TVB Osttirol/Ramona Waldner

Az Isel forrása az Umbalkees-gleccsernél: Ez a túra csúcspontja. A sarkvidéki éghajlati zónában, fent a 2500 méteres tengerszint feletti magasságban az Isel elhagyja a jégfolyam folyamatosan változó gleccserkapuját és megkezdi először a Dráváig, majd a Dunáig és végül a Fekete-tengerig tartó utazását.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek