Új utazási trend: Te mikor hallottad utoljára a csendet?

A természetben járva mikor tapasztaltad utoljára, hogy nem hallatszik autó, sem semmilyen emberi civilizációtól érkező hang? Csak a madarak, a tenger zúgása, vagy a szellő susogása hallható, és még egy fejünk felett átsuhanó repülő sem rontja el az élményt. Szinte elképzelni is nehéz, milyen lehetett az élet a gépek megjelenése előtti időszakban.

Mi a Kékestető bükkös erdejében, alig pár száz méterre a kilátótól hallottuk meg a csendet. Bár nem zajszintmérővel érkeztünk, de emlékeink szerint csak a falevelek susogását és a szélben dülöngélő fatörzsek nyikorgását lehetett hallani. Semmi autó-búgás vagy idegesítő sziréna, ami megtörné ezt a csodát. A Budai-hegyekben is kerestük ezt a pontot, de ott már nem jártunk sikerrel, nem találtunk olyan helyet, ahova ne hallatszana be valamennyire a város zaja.

Cuyabeno National Park, EcuadorForrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 Fotos593/Shutterstock. No use without permission./Fotos593

Ez a száz százalékos csend egyre ritkább, és mint ilyen, egyre értékesebb. Az Egyesült Államokban már egy szervezet is alakult ezen területek azonosítására és megóvására. Hogy miért van erre szükség? Ezzel kapcsolatban így fogalmaz a szervezet hivatalos oldala:

„Tudományosan bizonyított, hogy a csendes természetben eltöltött idő csökkenti a stresszt, a szorongást, a depressziót, az ismétlődő gondolatokat, és helyreállítja a figyelmet.

A csend a madaraknak és az állatoknak is jót tesz, hiszen segíti őket a kommunikációban, a társak vonzásában és a veszély érzékelésében." írja a Quiet Parks International (QPI) nevű nonprofit szervezet.

Glacier Nemzeti Park, Montana, USAForrás: Shutterstock/Vaclav Sebek

Az önkéntesekből álló társaság egy olyan világ létrehozásán fáradozik, ahol mindenkinek napi hozzáférése van a csendhez, ahol a lehetőség bárki számára adott, hogy a természet hangjait hallgassa. Az ő értelmezésük szerint a természet csendje közvetlenül kapcsolódik a belső csendhez, a békéhez és a létezés öröméhez. Honlapjukon olyan meglepő megállapításokat is közölnek, mint hogy a gyerekek 90%-a soha nem fogja megtapasztalni a teljes csendet élete során.

A missziójuk előmozdítása érdekében díjakat osztanak ki olyan területeknek, amelyeknél megfelelőnek találják a csend szintjét, ezzel is segítve a csendre vágyó embereket abban, hogy megtalálják ezeket a helyeket.

Bialowieza erdő, LengyelországForrás: Shutterstock/Aleksander Bolbot

A társaság 2019-ben alakult, de a honlapjuk szerint egyelőre csak három vadonbeli helyszín kapta meg QPI elismerést: a Cofan indián törzs lakta Zabalo folyó vidéke Ecuadorban, az egyesült államokbeli Glacier Nemzeti Park Montana államban, és a kenuzás kedvelőinek körében népszerű Boundary Waters Canoe Area Wilderness Minnesota államban.

További hét helyszín még vizsgálat alatt áll. Ezek között van afrikai, kanadai, a hozzánk legközelebbi pedig a lengyelországi Bialowieza erdő, amely az európai síkvidéket egykor borító hatalmas kiterjedésű lombhullató és vegyes őserdő legnagyobb megmaradt darabja. De nem csak vadonbeli helyszínek, hanem városi területek is kaphatnak QPI díjat. Eddig 10 városi park kapta meg az elismerést, köztük például a londoni Hampstead Heath, vagy a Hansta Nature Reserve, Stockholmban.

MátraForrás: Travelo

A Mátra erdeinek feltétlenül szerepelniük kellene a csendes parkok között, bár a bizonyos részein közlekedő motorosok miatt nem sok esélye lehet, hogy el is nyerje a QPI díjat. Mindenesetre ha egy igazán csendes helyet sikerült találnunk, akkor érdemes bejelentenünk a honlapon. Ha ezt megtettük, a helyszín jelölést fog kapni a honlapon szereplő térképen (a térkép jelen pillanatban nem elérhető), de ez még nem jelenti azt, hogy a szervezet garantálni is tudja, hogy a hely valóban csendes. Ahhoz, hogy a QPI önkéntesei odaítéljék a díjat, le kell ellenőrizniük, hogy a terület valóban megfelel a kritériumoknak. Érdekesség, hogy nem csak parkokat és természeti helyszíneket jelenthetünk be, hanem szállást, hotelt és lakókörzetet is.

A QPI-ről a brit székhelyű luxus utazási magazin, a Condé Nast Traveller cikkében olvastunk, amelyben a szerző 2023 utazási trendjeit sorolta fel. A csendes helyek felkeresése ugyanis, hasonlóan a digitális detoxszal egybekötött utazáshoz, az alvásturizmushoz, vagy a gyalogos utazáshoz, egyre nagyobb népszerűségnek örvend azon turisták körében, akik már kiábrándultak a tömegekkel telített strandokból és a turistáktól zsúfolt látnivalókból.

A cikk a Booking.com legutóbbi felmérését idézi, amely szerint a válaszadók 40 százaléka 2023-ban megfontolná egy csendes elvonulás (silent retreat) lehetőségét. Érdemes azonban különbséget tenni a csendes elvonulás és cikkünk témája, a természet csendjében való elmerülés között. Az előbbi egy olyan természetközeli helyen tartott társas rendezvényt jelent, ahol a résztvevők nem szólalhatnak meg. A hallgatás célja pedig egy nyugodt, elmélyült elmeállapot elérése, amelyben építő módon dolgozhatják fel gondolataikat és érzéseiket. Ha szívesen kipróbálnál egy ilyen összejövetelt, akkor ajánljuk figyelmedbe a Hovatovább Kikötő nevű budapesti lakásszínházat, amely rendszeresen szervez néma túrákat. Az egész napos vagy éjszakai túrán nem szavakkal, hanem játékos feladatokon keresztül kapcsolódhatnak egymáshoz a résztvevők. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek