Csak arra vágysz, hogy végre kialudd magad? Világszerte hódít az alvásturizmus

Szokatlan elképzelésnek tűnhet épp a vakációnkat választani az alvási szokásaink javítására. Pedig az alvásturizmus évek óta egyre népszerűbb; sorra jelennek meg a pihenésre összpontosító szállodák világszerte, és a magukat kialudni kívánó turisták száma is folyamatosan növekszik.

Az érdeklődés a világjárvány óta szökött az egekbe, mára pedig számos nagy szállásadó irányítja a figyelmét az alváshiányban szenvedőkre, derül ki a CNN cikkéből.

Forrás: Gorodenkoff/Shutterstock

A Park Hyatt New York az elmúlt 12 hónapban nyitotta meg a Bryte Restorative Sleep Suite-ot, amelynek lakosztályait az alvás minőségét javító kényelmi szolgáltatásokkal szereltek fel, míg a Rosewood Hotels & Resorts nemrégiben indította el az Alchemy of Sleep (az alvás alkímiája) nevű szállásait, amelyek célja szintén a pihenés elősegítése.

A 2020 elején megnyílt Zedwell London első alvásközpontú szállodája, amely innovatív hangszigeteléssel ellátott szobákkal rendelkezik, a svéd ágygyártó, a Hastens pedig egy évvel később hozta létre 15 szobás alváshotelét, a Hästens Sleep Spa Hotelt a portugál Coimbra városában.

Vajon miért vált hirtelen az alvás ennyire hangsúlyossá az utazási ágazatban?

Dr. Rebecca Robbins alváskutató és a Sleep for Success! című könyv társszerzője szerint ennek az elmozdulásnak már régóta meg kellett volna történnie, különösen a szállodák tekintetében. Az utazók elsősorban alvóhelyet foglalnak, a szállodaipar pedig eddig inkább azokra a dolgokra összpontosított, amelyek rontják az alvás minőségét – mondja a CNN Travelnek.

"Az emberek az utazást gyakran a dekadens étkezésekkel, a késői lefekvéssel, a látnivalókkal és az utazás közben végzett tevékenységekkel asszociálják, melyek az alvás rovására vannak" - mondja, hozzátéve, hogy most úgy látja, "óriási szeizmikus változás következett be a kollektív tudatosságunkban, a jóllét előtérbe helyezésében".

Forrás: Shutterstock.com

Malminder Gill hipnoterapeuta, meditációs és holisztikus tréner is változást észlelt az alváshoz való hozzáállásában.

"Úgy tűnik, hogy minden a hosszú élettartam elérése felé halad, és azt hiszem, ez valóban felpörgette a dolgokat" – mondta Gill a CNN Travelnek. Az alvás nem véletlenül fontos része az életünknek. Az alváshiány számos különböző problémát okozhat a szervezetben és a mentális egészségben, szorongást, depressziót, hangulati ingadozásokat is okozhat, a fáradtságon felül, tette hozzá.

Gill a londoni Cadogannal (Belmond szállodalánc) működött együtt az alvásproblémákkal küzdő vendégek számára létrehozott speciális szolgáltatás, a Sleep Concierge létrehozásán.

A szolgáltatás része egy alvást segítő meditációs felvétel, különféle párnák a háton és az oldalt fekvőknek, súlyozott takaró, kifejezetten a szolgáltatásra kifejlesztett lefekvés előtti tea és az illatos párnák.

De a szállodák és üdülőhelyek által kínált alvás-központú programok és/vagy elvonulások típusai változóak, a különböző létesítmények eltérő módon közelítik meg a koncepciót. A Six Senses luxusszállodai márka számos, 3-7 napos vagy annál hosszabb alvásprogramokat kínál, míg a londoni Brown's Hotel két éjszakás programot indított nemrégiben Forte Winks néven, hogy segítse a vendégeket a "nyugodt alvásban".

A genfi Mandarin Oriental egy lépéssel tovább ment a társainál és egy svájci alvással foglalkozó magánklinikával, a CENAS-szal együttműködve dolgozta ki háromnapos programját, amely a vendégek alvási szokásainak tanulmányozásával segít a lehetséges alvászavarok azonosításában.

Nyitókép forrása: Devon Janse van Rensburg / Unsplash.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek