Fedezzük fel egy régió kincseit... Gyalog!

Hazánkban 1999 óta tartják meg a gyaloglás világnapját minden októberben. Ennek alkalmából egy régebbi korokat idéző utazási formát, a walking holiday-t, vagyis a gyalogos utazást mutatjuk be, amelynek úgy tűnik, éppen a 21. századi újjáéledését éljük.

Több száz évvel ezelőtt az utazás A pontból B pontba azt jelentette, hogy lóhátra pattantak vagy hintóba szálltak az emberek, vagy pedig nekivágtak a hosszú útnak gyalog. Gondoljunk csak a zarándoklatokra, amelyeknek hagyományát ma is őrzi többek között a Santiago de Compostelába vezető El Camino, amely nem mellesleg már Budapestről is megközelíthető.

Forrás: iurii/Shutterstock

De nem csak szakrális helyszíneket, hanem néha a hegy túl oldalán élő rokonokat, vagy éppen a városi civilizációt is gyalog kellett felkeresni a vidéki birtokról. Ezt a jelenetet a történelmi szerelmesregényekből jól ismerhetjük. Ma számos túraszervező céget találni az interneten, amelyek ezt a hagyományos utazási formát élesztik újjá azzal, hogy úgynevezett walking holiday-eket, magyarul gyalogos utazásokat szerveznek.

A walking holiday lényege, hogy általa mindenféle közlekedési eszközt – autót, buszt vagy vonatot – hátra hagyva gyalog fedezhetjük fel egy adott régió kincseit. Nem kell feltétlenül nagy napi távolságokra gondolnunk, és hegyeket sem kell kötelezően megmászni hozzá; a gyalogos utazás jelenthet bármilyen sétát.

Gyalogolhatunk csatornák mentén, lápvidéken, vagy akár tengerparton is. A legtöbb hasonló túrában inkább az a közös, hogy nem a nagyvárosok, hanem a vidék felfedezése a cél. A lényeg, hogy mindvégig friss levegőn legyünk, mozogjunk, és hogy kiélvezzük a természet közvetlen közelségét.

Séta a Skót-felföldönForrás: EyesTravelling/Shutterstock

Minél szebb környékre utazunk, annál kevésbé lesz megterhelő a séta. Ki ne gyalogolna szívesen mondjuk a Skót-felföldön, mely Skócia egyik legszebb történelmi régiója, vagy éppen az olaszországi Amalfi-parton, Toszkána tájain, illetve a világ egyik legszebb gyalogos ösvényének nevezett törökországi lükiai úton?

Úti célunkig természetesen a hagyományos módon, repülővel, busszal, vonattal vagy autóval kell eljutnunk, de onnantól kezdve hogy megérkeztünk – hacsak nem adódik valamilyen vészhelyzet, vagy nem fordul nagyon rosszra az idő –, egy pár túraboton kívül semmilyen közlekedési eszközt sem használunk.

A túra általában nem egynapos sétát jelent, hanem több napon át tartó gyaloglást, faluról falura, vagyis mindig új szálláson töltjük az estét – igazi vándorélet, mégha csak pár napra is! Ha napi 15 kilométerrel számolunk, egy hét alatt akár 100 kilométert is megtehetünk. De persze a lényeg nem a megtett távolság, hanem az élmény. A természet végtelenül lenyűgöző, és amikor sétálsz, testközelből ismerkedhetsz meg vele; a különféle furcsa növényfajokkal, ehető gyógynövényekkel, gombákkal, fákkal, madarakkal, rovarokkal, kecskékkel, birkákkal, tehenekkel. Olyan flórával és faunával, amit egyébként csak a természetfilmekben lát az ember.

ToszkánaForrás: Shutterstock

Persze felmerül a kérdés, hogy mi lesz a csomagjainkkal, hiszen egyheti tiszta ruhát nem olyan élvezetes egész nap a hátunkon cipelni, de épp ezért jó, ha egy utazásszervező cég segítségét kérjük.

Ők ugyanis nem csak a biztonságunkról, de arról is gondoskodnak, hogy nagyobb csomagjainkat egyik helyről a másikra szállítsák. Tehát nem hátizsákos túráról, azaz backpackingről van szó, mivel nekünk csak a napi elemózsiát és az adott napra szükséges dolgokat kell magunkkal vinnünk. Számos walking holiday-t szervező céget lehet találni az interneten, köztük olyat is, amelyik hazánk legszebb tájaira utaztatja a külföldi csoportokat.

Ha szeretnénk megspórolni magunknak a csomagok cipelését, és szívesen vesszük, ha a praktikus dolgokat, mint például a szállást egy cég elintézni helyettünk, érdemes böngészni az interneten az ajánlataik között. De ha inkább maradnál az egynapos túráknál és nem mennél messzire, a Cultractive szigetközi túrakeresője vagy a Wanderwell nevű oldal a hasznodra lehet.

Forrás: scotmountainholidays.comadventuretravelshowpodcast.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek