Börzsönyi csúcsok, amik akár fél nap alatt is meghódíthatók - Túrára fel!

A Börzsöny egy vadregényes vidék, és a megközelítése sem egyszerű, buszos és vonatos kapcsolódásokat is nézni kell hozzá. De ha már régóta tervezünk ide egy túrát, és nem rettenünk meg egy kis kihívástól, akkor érdemes lehet végigjárni a Sas-hegy, Só-hegy, Kopasz-hegy útvonalat. 

A Life.hu cikke alapján a túrát Márianosztrán érdemes kezdeni, ahonnan jól látható a Kopasz-hegy. Az 539 méteres hegy csúcsa szinte teljesen tar, innen kapta a nevét is. Ha elindulunk a zöld és piros + túrajelzésen, ami egyébként kezdők számára is könnyen járható, akkor néhány kilométer múlva elérjük azt az ösvényt, amely a csúcsra vezet.

A Börzsöny, a Duna, Dömös, a Visegrádi-hegység és a 11-es főút látképeForrás: MTI/Mohai Balázs

Nevével ellentétben a "Kopasz-hegy a Börzsöny egyik legszebb pontja, rálátni a Dunakanyarra, és kivehető onnan az esztergomi bazilika épülete is. Sziklás gerincén gond nélkül végigsétálhatunk, amelynek végén egy kereszt is található" - olvasható a Life.hu cikkében.

A Kopasz-hegyről is lehet már látni a következő állomást, a szabályos kúp alakú Só-hegyet. Ezt a csúcsot a zöld sáv jelzésű ösvényen érjük el. Az ösvény a Só-hegy válla nevű hegyoldalban kacskaringózik.

Ha itt felsétálunk, akkor az 584 méteres hegycsúcsról csodás körpanoráma tártul majd elénk. 

Az út harmadik csúcsa észak felé található. A 609 méteres Nagy-Sas-hegyet a Nagy-réten keresztül közelíthetjük meg egy emelkedő ösvényen haladva. "Mivel a hegynek nincs különösebb kilátópontja, ha nem ragaszkodunk a sportértékhez, akkor a hegyre vezető kaptató, majd a lefelé vezető meredek lejtő kihagyható. A Nagy-Sas-hegy csúcsát a Zöld jelzés kerüli meg."

A Só-hegy már a távolból is impozánsForrás: Life.hu

A körtúra egész könnyen teljesíthető, ha beiktatunk néhány pihenőt, és megkerüljük a Nagy-Sas-hegyet. Az útvonal egyébként 12-13 kilométeres, a szintemelkedés pedig 420 méter, egy átlagos állóképességű embernek meg sem kottyan.

Hogy miket láthatunk a hegycsúcsok tetejéről, és milyen útvonalak érhetők még el a környéken, azt megtudhatjátok a Life.hu oldalán megjelent eredeti cikkből. Kattintsatok és tervezzétek meg a túrát a következő hétvégére. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek