Kimerít a nyaralás? Próbáld ki másképp!

Ismerős az érzés, amikor a nyaralás utolsó napján, a hazafelé úton úgy érzed, mintha fáradtabban térnél vissza a mindennapok valóságába, mint ahogy elindultál a várva várt pihenésre? Ne aggódj, nem vagy egyedül. Lehet, hogy csak egy kis szemléletváltásra van szükséged!

A tömegekkel telített strandok, a teltházzal működő szállodák és a turistáktól zsúfolt látnivalók meglátogatása során nem meglepő, hogy a kikapcsolódás helyett gyakran inkább feszültséget érzel a nyaralásod alatt. De a tömegturizmustól nem csak te szenvedsz, hanem a népszerű helyek is: nem véletlenül kezdték el korlátozni a látogatók számát egyre több helyen a világon, többek között Franciaország egyes városaiban és Velencében is.

A Papaya Playa mesés szállásai a mexikói Tulumban: Itt bizony nem lehet nehéz kikapcsolódniForrás: Facebook

Úgy tűnik, más megközelítésre van szükségünk, ez pedig nem csak velünk tesz jót, hanem a környezettel is. A feltöltődés és lazítás helyett csak még több ingert kínáló, zsibongó nyaralóközpontokra, a túlfogyasztásra és a tömegturizmus környezetkárosító hatásaira válaszul született meg a zöldturizmus, amely a tudatosságra, a természet védelmére és a valódi kikapcsolódásra fordítja a kirándulók figyelmét.

A zöldturizmus nem zsákmányolja ki a természetet, és az elménkre is jó hatással vanForrás: Shutterstock

A természet lágy ölén

A zöldturizmus vagy ökoturizmus lényege, hogy a környezetért felelősséget vállalva látogatunk el egy természetközeli helyre, miközben utazásunkkal nem károsítjuk a helyi természeti értékeket, és túlfogyasztás helyett abból töltekezünk, amit a természet nyújt. Noha többféle nyaralási forma is létezik, amelyre a zöldturizmus szót alkalmazhatjuk, abban mind megegyezik, hogy természeti területre irányul, és a nyaralók mindent megtesznek azért, hogy pihenés közben csökkentsék ökológiai lábnyomukat.

Túlfogyasztás helyett élmény

A zöldturizmus azon túl, hogy nem zsákmányolja ki a természetet, az elménkre is jó hatással lehet. A túlfogyasztás és a klasszikus nyaralós programok okozta nyomás nélkül egy erdei hétvége során valóban lehetőségünk adódik elcsendesedni, befelé figyelni, megszabadulni a városi élet okozta stressztől.

Az Árnyas Dió Lombház VerőcénFotó: Zirig Árpád

Van, aki kimondottan az eldugott, már-már puritán élményt keresi egy olyan erdei házikóban, ahol vezetékes helyett legfeljebb esővíz használható, de olyan is akad, aki a természeti élmény mellett a nyaralás kényelméről sem mondana le. Erre jó alternatívát kínálhatnak az ökotudatos glamping helyszínek, amelyek a környezetet figyelembe véve emelik luxus szintre a kempingezés élményét dézsafürdővel, tóra néző függőágyakkal vagy erdei szaunával.

A természet közelsége mindenképpen pihentetően hat, de aki aktívabban kapcsolódna ki, az kipróbálhatja az eco-roadtripet is, amelynek lényege, hogy egy nemzeti parkon keresztül, a hegyekben vagy vízpart közelében utazunk a nyaralás alatt.

Az eco-roadtrip során megállhatunk egy kajaktúráraForrás: Shutterstock/A.Khachachart

Az eco-roadtrip során megállhatunk egy kajaktúrára, sziklát mászni, biciklizni, vagy végigjárni izgalmas túraútvonalakat, az éjszakát pedig tölthetjük ott, ahol éppen ér minket. Ebben az esetben érdemes előre tájékozódni az adott ország vadkempingezésre vonatkozó szabályairól.

Bármelyik formáját választjuk is a zöldturizmusnak, a lényeg ugyanaz: a természetből töltekezni, befelé figyelni, és mindent úgy hagyni az utánunk érkezőknek, ahogyan mi találtuk.

Zöld utazás

A fenntartható nyaralás természetesen nem ott kezdődik, amikor a kempingbe vagy a faházba megérkezünk. Az is fontos szempont, hogy már az utazásunk során is minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk magunk után. A tömegközlekedés jó alternatíva lehet, de az eldugott erdei házikók vagy tóparti sátorozóhelyek gyakran csak autóval megközelíthetők.

Egy Balaton körüli biciklitúra is zöldturizmusnak számítForrás: MTI/Vasvári Tamás

Ilyenkor jó hasznát vehetjük az elektromos autóknak, melyek nem bocsátanak ki káros anyagokat a levegőbe, és mivel szinte hangtalanul suhannak, a természet lakóinak nyugalmát sem zavarják meg. Utazásainkat tudatos vezetéssel, csomagjaink csökkentésével, valamint a megfelelő abroncsok használatával is zöldebbé tehetjük.

Forrás: Hankook

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek