Új utazási trend: Térerő nélküli úti célok, avagy digitális detox

Veled mikor történt meg utoljára, hogy egy napig nem vetted a kezedbe a telefont? És az, hogy egy hétig? Egyre többen vágynak rá, hogy akár csak egy időre is elszakadjanak a technológiától, a digitális detox utazás pedig valóságos trenddé kezd válni.

Az életünknek ma már szinte minden pillanata a képernyők és digitális ingerek körül forog. Bár ennek vannak előnyei is, egyre több szó esik arról, hogy ez a folyamatos kapcsolódás a világhálón keresztül stresszt, kimerültséget és kiábrándultságot okoz. Az értesítések hada, a szorongás, hogy lemaradunk valamiről, és a saját életünk hasonlítgatása másokéhoz a közösségi médiában megjelent nyaralós fotók alapján állandó lelki terhelést jelenthetnek a digitális világban élő emberek számára.

A Svalbard szigetcsoport Norvégiában népszerű hely a digitális detoxot megvalósítani kívánók körébenForrás: Shutterstock/Jane Rix

Ebben a helyzetben rendkívüli átalakító erővel bírhat, ha egy időre felhagyunk a digitális eszközeink használatával, azaz nem használunk telefont, számítógépet, tévét vagy játék konzolt, de még a kamerát is felvehetjük a tiltott eszközök listájára. A digitális detox segíthet visszatalálni egy természetesebb tempóhoz és a valós szociális interakciókhoz. Javulhatnak kapcsolataink a szeretteinkkel, barátainkkal, javulhat koncentráció-képességünk. A digitális eszközök hiányában elégedettebbekké, kiegyensúlyozottabbakká válhatunk és mélyebben kapcsolódhatunk a körülöttünk lévő világhoz.

A Virágok Völgye IndiábanForrás: Shutterstock/Uttam Panwar

És mi lehetne jobb alkalom a digitális detox megvalósítására, mint egy nyaralás?

Képzelj el egy helyet a világ távoli szegletében, ahol alig van térerő. Képzelj el gyönyörű tájakat, fenséges erdőket, csendes partvidékeket. A folyamatos értesítések zavaró hangját a természet hangjai váltják fel: a sziklákat nyaldosó hullámok zúgása a partokon, vagy a levelek susogása az erdőkben. Az okostelefon hiánya arra ösztönöz, hogy a tökéletes Instagram-képek elkészítése helyett az autentikus élményekre összpontosítsunk. Képzelj el egy túrát vadregényes tájakon, sátorozást a csillagos égbolt alatt, vagy adrenalint felszabadító tevékenységeket, mint a vadvízi evezés vagy a sziklamászás. Gondolj a hosszú beszélgetésekre a tábortűz körül, ahol senki sem nyúl a telefonjához, hogy rákeressen valamire, vagy megnézzen egy videót. Vagy egy olyan vonatútra, ahol nem a híreket görgeted, hogy teljen az idő, hanem beszédbe elegyedsz a veled szemben ülő utazó párral.

Egyre többen keresik ezeket az élményeket. Pár hete jelent meg a hírekben, hogy egy finn sziget a világ első digitális detox szigetének nevezte ki magát. De már olyan utazási irodák is léteznek, amelyek kifejezetten a digitális detox túrákra specializálódtak. Az Intrepid nyolc napos ecuadori kirándulásának programjában szerepel többek között kolibriles az Amazonas esőerdőjében, és a tengeri élővilág megfigyelése a partokon. Mindezt telefon nélkül. El tudod képzelni, hogy elmész Ecuadorba, és egyetlen fotót sem készítesz? 

Császárpingvinek vándorlása az AntarktiszonForrás: Pixabay - BDougherty

Bár a finn szigeten, és valószínűleg Ecuadorban is van térerő, ami azért jól jöhet vészhelyzet esetén, megnövekedett a kereslet az internet és mobilhálózat-mentes helyek iránt is. Ilyen például a Norvégiától mintegy 1200 kilométerre lévő Svalbard szigetcsoport, amely az északi fényt látni kívánók körében népszerű. A földgolyó másik felére, az Antarktiszra tartó sétahajózás is virágzik azon turisták körében, akik a pingvinek megfigyelését választják az e-mailek helyett. A Srí Lanka-i Sinharaja esőerdőben sincs wifi, így semmi sem zavarja meg a látogatókat abban, hogy elmerüljenek a hely biológiai sokféleségben és a törzsi kultúra különlegességében. Kenya fantasztikus célpont a stressz oldására, hiszen a szavanna füves vidékein csodálatos a vadvilág, esténként pedig a közösségi média görgetése helyett a csillagos égboltban gyönyörködhetünk. A Virágok Völgye egy nemzeti park Indiában, amely tökéletes azon túrázók számára, akik elmenekülnének a digitális világból.

A Srí Lanka-i Sinharaja esőerdőben sincs wifiForrás: Shuttesrtock

Persze nem mindenkinek adatik meg, hogy ilyen távoli helyekre eljusson, de nem is kell feltétlenül messzire utaznunk ahhoz, hogy a digitális elvonókúrát megvalósíthassuk. Akár a Mátrában túrázva, a Tisza-parton sétálva, vagy a Szigetköz galériaerdei közt kenuzva is lekapcsolódhatunk a netről egy időre.

A KilimandzsáróForrás: Gary Craig / Flickr.com

De nagyvárosokban is kipróbálhatjuk a technológia-mentes létezést, csak tegyük okostelefonunkat repülő üzemmódba, vagy vigyünk helyette magunkkal butatelefont. Az InsureMyTrip utazásbiztosításokat összehasonlító oldal nemrégiben a nagyvárosokat rangsorolta abból a szempontból, hogy melyek a legalkalmasabbak egy digitális detox utazásra. Olyan kritériumok mentén értékelték a városokat, mint például a népsűrűség, hogy mennyire lehet kikapcsolni az adott helyen, a parkok száma, a biztonság, és hogy mennyire könnyen sétálható körbe. Prága, Róma, Amszterdam, Lisszabon és Koppenhága szerepelt az első öt helyen a listán, amelyek szintén megfontolandó úti célok lehetnek ha egy digitális detox utazásban gondolkozol.

Szóval merj kipróbálni az ismeretlent! Válassz egy szimpatikus helyet, és tedd az okostelefonod repülő üzemmódra: még az is lehet, hogy ez lesz életed legpihentetőbb, élményekben leggazdagabb utazása.

Forrás: Wellness Training, Travel Daily Media, Kék-vonal, CNBC

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek