Gyalog munkába? Varászlatos lesz, meglátjátok

Április 1-je a Bolondok napja, de egy ennél kevésbé közismert jeles nap is kapcsolódik a dátumhoz. Leginkább az Egyesült Államokban ünneplik, de mivel olyan témát érint, ami minden ülőmunkát végző számára érdekes lehet, úgy gondoltuk, miért ne írhatnánk róla: a Walk to Work Day-ről, azaz a Gyalog a Munkába Napról van szó.

Lehet, hogy elsőre úgy hangzik, mint egy áprilisi tréfa. Kinek van ideje a mai világban gyalog munkába menni? Sokan örülnek, ha a szundigomb ötszöri megnyomása után sikerül kivakarniuk magukat az ágyból, és az utolsó utáni pillanatban kocsival beesni az irodába. De, hogy még egy sétát is beillesszünk ebbe a kritikusan nehéz napszakba, amikor sokszor még a reggelire sem marad idő? Az azért már egy kicsit túlzás - gondolhatják egyesek.

Tegyük jó messzire az ébresztőórát az ágytól, így biztosan felkelünkForrás: Tumisu/Pixabay

Nos, igen, korábbra kell állítani az ébresztőórát, és azt a bizonyos szundi funkciót is érdemes lesz erre az alkalomra kikapcsolni. A legjobb, ha jó messzire tesszük a telefont az ágytól, hogy biztosan kikeljünk, amikor megszólal. Rémesen hangzik, tudjuk, de mindjárt mutatjuk, miért is lesz olyan jó nekünk, ha kipróbáljuk.

Gondolj bele, hogy az egész napodat zárt térben töltöd, és még ott is a nap legnagyobb részében egy irodai székbe vagy belegyömöszölve, odahorgonyozva a monitorod elé. A reggeleid ráadásul úgy indulnak, hogy alighogy kilépsz a lakásodból, máris "begyűrüd" magad az autód szűk ülésébe, vagy pedig egy metróülésen szorongsz a tömegben.

Számos tanulmány szól arról, hogy a sok ülés mennyire káros az egészségre, de hogy milyen rosszat tesz ez nekünk, azt a bőrünkön is tapasztalhatjuk. Érezted már úgy, hogy klausztrofóbiád van ettől az állandó mozdulatlanságtól? Mintha be lennél zárva egy kis dobozba, a tested pedig néha már szinte sikít, annyira szeretne kibontakozni? Bizonyára nem mindenki éli meg ilyen szélsőségesen, vannak akik kevesebb mozgással is elvannak, de azért azt ne felejtsük el, hogy a testünk nem erre való!

Mi a jó a gyaloglásban?

A gyaloglás szabadságérzetet ad; nem csak a testünk lélegzik fel ilyenkor, de a lelkünk is felszabadul. Végre van tér kibontakozni; szabad ég van a fejünk felett. Végre nem ütközik egy falba a tekintetünk, hanem messzire ellátunk, és nem csak egy ablaküvegen át. Közismert tény, hogy a gyaloglásnak számos egészségügyi előnye van, segít a szívbetegségek, a magas vérnyomás, vagy a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében, de a hangulatunkon is sokat dob.

Olyan utcákon jó sétálni, ahol nincs túl nagy forgalom, de azért történik is valamiForrás: donterase/Pixabay

Először is ez az idő csak a miénk. Jó esetben ilyenkor még nem kapcsolt be a munka-üzemmódunk, míg ha a megszokott rutint választjuk, már onnantól stresszes lehet a napunk, hogy kinyitottuk a szemünket. Persze kulcsfontosságú, hogy sikerüljön időben felkelni, nehogy azon kelljen aggódnunk, hogy beérünk-e.

De ha mindez adott, akkor a sétával töltött többletidő segít felébredni, lehetőséget ad arra, hogy megtisztítsuk a gondolatainkat, és hogy igazán üdvözöljük a napot. Mindezekről pedig azt mondják, hogy fokozhatják a szellemi teljesítőképességet, és jobb munkahelyi teljesítményhez is vezethetnek.

Jobb lehet a munkahelyi teljesítményünk is, ha egy kiadós séta után érkezünkForrás: StockSnap/Pixabay

A lágy szellő, vagy a napsütés érzete a bőrünkön, a szemerkélő eső illata, a madarak csicsergése, vagy a városi élet zajai, különféle hangulatok az utcákon. Egy Gyalog Munkába Nap segít helyreállítani a kapcsolatot a környezettel, amelyben élünk, és nem kell csak a mai napra korlátozódnia.

A Gyalog Munkába Nap története
A Walk to Work Day a Prevention nevű egészségügyi magazin kezdeményezésére indult 2004-ben. A cél az volt, hogy az olvasók ne csak információkat, hanem kreatív ötleteket is kapjanak az életminőségük javítására. A kezdeményezést hamar felkarolta az Egyesült Államok Egészségügyi és Humánszolgáltatási Minisztériuma, amely már évek óta fontolgatta egy hasonló jeles nap bevezetését. A Gyalog Munkába Napról azóta rendszeresen megemlékeznek hvatalos és nem hivatalos keretek között szerte a világon.

És nem csak velünk tesz jót

Eddig a séta lelkünkre gyakorolt hatását méltattuk, de ne feledkezzünk meg arról, hogy a gyaloglás milyen jót tesz a bolygónknak is. Saját testi energiánk használata nyilvánvalóan sokkal környezetbarátabb módja a közlekedésnek, mint az autó. Ha néha letesszük az autót egy séta kedvéért, már akkor is tettünk valamit azért, hogy csökkenjen a levegő szennyezettsége és a szénlábnyomunk.

Oké, de hogyan kivitelezhető mindez?

Semiképp se vállald túl magad! Ha mondjuk nagyon távol laksz a munkahelyedtől, nem biztos, hogy ésszerű végig gyalog menni. Inkább válassz ki egy szimpatikus szakaszt, a többin közlekedj busszal, vagy közösségi biciklicel, esetleg rollerrel – ahogy a te életedbe jobban beleillik. Már ennyi is sokat számít, a cél egyébként is az, hogy örömet találj benne, és nem az, hogy kikészítsd magad. Jó ötlet már előző nap bekészíteni a reggelit, amit elfogyaszthatsz útközben is – sok időd felszabadulhat így. Ha pont a koránkelés a gyenge pontod, és a munkahelyi kötelességeid miatt nem mered kockára tenni a reggeled, halaszthatod a napod végére is a sétát – ez esetben Gyalog Hazáig lesz a te jeles napod neve, de ez nem sokat változtat a lényegen. Az sem lehet kifogás, ha home office-ban dolgozol – a környékeden is tehetsz egy frissítő sétát; lehet, hogy felfedezel egy parkot, ami nincs is olyan messze tőled, vagy egy szimpatikus reggeliző helyet. A lényeg, hogy találd meg a számodra legmegfelelőbb, és legélvezetesebb verziót.

A gyaloglás szabadságérzetet ad; nem csak a testünk lélegzik fel ilyenkor, de a lelkünk is felszabadulForrás: lzf/Shutterstock

Ha már az élvezetnél tartunk. Nagyon nem mindegy, hogy milyen útvonalon mész! Természetesen nem a főútvonalak mentén a legörömtelibb a séta, hanem a kis utcákban, ahol csend van, ahol sok a fa, ahol szépek az épületek, de ahol azért történik is valami, szóval ahol jönnek-mennek az emberek az utcán. Persze teljesen egyéni, hogy ki hol érzi magát a legjobban.

A home office sem akadály: vedd célba a környékbeli parkot, mielőtt leülsz a gép eléForrás: Jeffrey Grospe/Pixabay

Ejtsünk pár szót az öltözködésről is! Magától értetődő kérdés a cipő: ez alkalommal inkább felejtsük el a balerinákat és a magassarkúkat, nehogy kínlódássá váljon az, amitől a felöltődést vártuk. Persze nem mindenki teheti meg, hogy sportcipőben flangáljon a munkahelyén, de ha van bent egy váltócipőnk, bátran taposhatjuk a kilométereket egy utcai porral lepett edzőcipőben is. Öltözködés terén pedig legyen váltóruhánk, ha hosszabb a táv, és a kulacsunkat se felejtsük otthon.

Forrás: daysoftheyear.com, mayoclinic.org

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek