A túrázók megkésett őszi ajándékaként nyílik a ciklámen Somogyban

Az erdei ciklámen (Cyclamen purpurascens) jellemzően nyár végén virágzik, főleg a mészben szegény hegyvidéki terület hűvösebb, párásabb erdeiben, és leginkább gyertyános-tölgyesekben, bükkösökben fordul elő. Így aztán igazi kuriózumnak számít, hogy a Boronka-Melléki Tájvédelmi Körzet száraz homokvidékén is lehet találkozni egy-egy színes példánnyal.

Erdei ciklámenForrás: Amalia Lukash / Shutterstock

Az idei év ráadásul a szokásosnál is szárazabb volt, elmaradt a téli és a tavaszi csapadék, a sokévi átlagnál magasabb hőmérséklet is korán beköszöntött, ami nyáron szinte elviselhetetlen forróságra váltott át. És bár jellemzően augusztusban van egy csapadékosabb időszak, ami után sok növény, köztük a ciklámen is feléled nyugalmi állapotából, idén ez csak szeptemberben érkezett meg, ezért a virágzás is kitolódott októberre – olvasható a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldalán, ahol egy fotót is posztoltak az idei első színes példányról.

A nemzeti park őrei szerint a vízhiány lehet az oka annak is, hogy a vaddisznók a ciklámen gumójával egészítik ki táplálékukat, legalábbis erre utaltak néhány helyen a disznótúrások. Az ember számára a növény gumója mérgező, de a vaddisznó és a házi disznó minden probléma nélkül megemészti azt. A színes virág és az állat kapcsolatát egyébként a ciklámen különböző elnevezései is őrzik: disznókenyérként, disznórépaként és kunalmaként is emlegetik.  

Pintér-kert Arborétum / Facebook
Három megújult botanikus kert, amit még idén látni kell

Erdei ciklámennel például a soproni botanikus kertben is találkozhatunk, amelynek egyébként az amerikai, az ázsiai és a mediterrán növénygyűjteménye is számos új egyeddel gazdagodott. Ráadásul megújult az üvegháza, a 3,5 kilométer hosszan elnyúló sétaútja, és kialakítottak a kertben egy 16 állomásból álló tanösvényt is.


Mindeközben új üvegházat kapott a pécsi Pintér-kert Arborétum, és áprilisban magánberuházásban megnyílt Kecskeméten egy egészen különleges füvészkert is, amely még jelenleg is épül, szépül, és amelyet a tervek szerint ingyen lehet majd látogatni. A tematikus növénybirodalmakról bővebben itt olvashatnak.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek