Gáttal próbálják megóvni Erdély legnépszerűbb látnivalóját

A székelyföldi Gyilkos-tóba befolyó vizek ülepítőit húsz éve nem takarították ki, így azok felteltek, és a hordalékuk akadálytalanul bejut Erdély legnépszerűbb látnivalójának medencéjébe. Hogy a Gyilkos-tó ne töltődjön föl, ezért a hatóságok megkezdték az említett ülepítők kitakarítását és új gátakat is építenek, mert a meglévők tisztítása már nem elegendő.

Tudták, hogy a Gyilkos-tótól húsz-harminc perces kapaszkodással egy via ferratat is találni?Forrás: Laurap / Wikipedia - Közkincs

Korábban a Békás-szoros - Nagyhagymás Nemzeti Park igazgatója, Hegyi Barna már beszélt arról, hogy a tó 50-80 éven belül fel fog töltődni a vizek által bemosott hordalékkal, de úgy vélte, hogy ezt a folyamatot lehet lassítani a hordalékfogó gátak megépítésével - írták az MTI hírében.

A Gyilkos-tó egyébként 1837 nyarán jött létre, amikor a Gyilkos-kő hegy oldalán felhalmozódott agyagos lejtőtörmelék az esőzések hatására lezúdult a völgybe, és elzárta négy patak folyását. A természetes módon kialakult, több mint 11 hektáros tó víztükre 983 méterrel a tengerszint fölött feszül. Érdekességét és a rengeteg róla készült fotót pedig az adja, hogy a víztükör alatt konzerválódtak az elárasztott erdő fáinak a törzsei, melyek mint vészjósló karók ki-ki állnak a vízből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek