Apró vadmacskakölyköt mentettek a Börzsönyben

Vadmacskakölyköt találtak az ősszel a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén. A legyengült állatot a Budakeszi Vadasparkba szállították, ahol megkapta a szükséges állatorvosi kezeléseket és azóta probléma nélkül cseperedik.

A kölyök vadmacskára a Börzsöny egy zárt erdős, magas aljnövényzettel borított, a lakott területektől távol eső területén találtak rá a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. Az állat hangosan nyávogva, jól láthatóan egyedül kóborolt az erdőben, ami a vadmacskakölykök esetében nem szokványos, ugyanis születésüktől számítva körülbelül 5 hónapos korukig anyjukkal és testvéreikkel maradnak, majd megerősödésüket követően válnak csak el egymástól.

Forrás: budakeszivadaspark.hu

Mivel a vadmacska fajtisztaságát – többek között a vad- és a házimacska keveredése miatt – csak a külső jegyek alapján nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani, genetikai vizsgálatra volt szükség annak érdekében, hogy világosan kiderüljön a fellelt csöppség fajazonossága. 

A Vadasparkban jelenleg elkülönített helyen, minimális emberi kontakttal élő egyed további sorsáról – maradásáról vagy természetbe visszavezetéséről – a későbbiekben szakmai bizottság dönt, figyelembe véve a vadmacska fajmegőrzési program céljait is, melyről mi is írtunk.

Forrás: budakeszivadaspark.hu

A viselkedésében, külsejében határozott vadmacska-jegyeket mutató állatról a genetikai vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy tisztavérű vadmacska.

Vadmacskapopuláció Magyarországon

Az európai vadmacska (Felis silvestris silvestris) a Kárpát-medencében őshonos kisragadozó, hazánkban a fokozottan védett fajok közé tartozik. Magyarországon főként a Dunántúli- és az Északi-középhegységben, a Gödöllői-dombságban, a Mecsekben, a Villányi-hegységben, a Dráva mentén, valamint az Alföld néhány ártéri erdejében találhatók meg. A faj egyedei az utóbbi években azonban felbukkantak a Budai-hegység erdeiben is.

Forrás: budakeszivadaspark.hu

A Budakeszi Vadaspark, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködésében, 2021 márciusában Vadmacska Fajmegőrzési Programot indított, melynek célja a főváros közelében élő, genetikailag tisztavérű vadmacskák, és a hibridek arányának megismerése, élőhelyük és viselkedésük pontos feltérképezése.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek