Idén télen már nem csak az osztrákokat várják Ausztria sípályái

A 'vajon lesz-e Ausztriában síszezon' kérdése pontosan megmutatja lényegét a járvánnyal együttjáró, korábban elképzelhetetlennek tűnő bizonytalanságnak. A választ mi is tavaly ősszel kerestük először, amikor a magasra ugró járványmutatók miatt már ott volt a levegőben, hogy azon a télen határaink zárva, a síléceink pedig waxolatlanul maradnak. Úgy is lett. Ugrott a síelés, a magashegyi levegő, és vele együtt sok minden. Most viszont nagyon úgy néz ki, az idei tél végre más lehet – még ha meg is marad amolyan másképpen másnak. 

Forrás: Hochkoenig Tourismus

Legalábbis szerda délelőtt Dr. Christoph Eisinger, Ausztria legnagyobb sírégiójának, a Ski Amadénak az ügyvezetője azzal a jó hírrel kezdte budapesti sajtótájékoztatóját, hogy bizony lesz 2021/22-es síszezon, és ha minden jól megy, idén ennek már a külföldi turisták is örülhetnek. Reményeit arra alapozza, hogy az elmúlt síszezonban a korlátozások ellenére az osztrák síközpontok különleges feltételek mellett, de mégiscsak megnyithattak, ahogy a Ski amadé síterepei is, ők pedig bizonyítottak.

"Igaz, hogy az FFP2-es maszk viselete a síelés kivételével mindenhol kötelező volt, ahogy a másfél méteres távolságtartás is, és még a felvonók is csak félig megtöltve közlekedhettek. De az elmúlt időszakban az osztrák síterepeknek sikerült bizonyítania, hogy biztonságban lehet nálunk síelni. Egyetlen fertőzést sem regisztráltak a sírégiónkban" – fogalmazott a Ski Amadé ügyvezetője, majd hozzátette, bár a felvonók és a kabinok idén már 100 százalékos kapacitással működnek majd, és megszűnik a kötelező távolságtartás is, néhány korlátozás továbbra is érvényben is marad. 

Forrás: Hochkoenig Tourismus

Ausztria szeptember közepétől a három szintes modellt alkalmazza a koronavírus-járvány elleni óvintézkedések kapcsán. A védelmi intézkedések szigorítása vagy lazítása az aktuális koronavírus-helyzet függvényében lép életbe – jelenleg az intézkedések 1. szintje alkalmazandó. A téli szezonra vonatkozó új szabályokat pedig hétfőn az osztrák egészségügyi és turisztikai miniszter közös sajtótájékoztatón ismertette, ezek a következők:

Kötelező FFP2-es maszkot viselni a zárt helyeken, köztük a hotelekben, éttermekben, hüttékben és a sífelvonók zárt gondoláiban. A 7 és 14 év közötti gyerekeknek maszk helyett az is elég, ha egy sállal, csősállal eltakarják a szájukat és orrukat, de a 7 év alatti gyerekekre még ilyen előírás sem vonatkozik.

• A Magyarországról Ausztriába utazóknak nem kötelező a regisztráció, de a belépéshez továbbra is szükség van negatív koronavírus-tesztre, érvényes védőoltásra vagy gyógyulási igazolásra. Az előzetes, kötelező regisztráció csak azokra vonatkozik, akik a tesztet a határátlépés után szeretnék elvégeztetni. A zöld uniós védettségi igazolvány 3G-igazolásként használható.

• 3G-szabály érvényessége: csak a genesene (gyógyult), geimpfte (beoltott) vagy getestet (tesztelt) személyeknek jár az ún. 3G-s védettségi igazolás. Az idei síszezonban tehát csak a betegségen átesett, a beoltott, vagy a 48 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet felmutatók vásárolhatnak síbérletet és jegyet, 12 év alatt azonban nincs szükség ilyen igazolásra. Az adventi vásárok is csak 3G-igazolással látogathatók.

• A hotelek és éttermek is a 3G-szabály szerint fogadnak vendégeket (ezt a bejáratnál megállító táblákon is jelzik), de szeptember 15. óta az antigén gyorstesztek érvényességi ideje 48 óráról 24 órára csökkent. Negatív PCR-tesztből azonban továbbra is elég 48 órásat felmutatni, vagyis kettőnél több napos ott tartózkodás esetén 48 óránként kell a teszt elvégzését megismételni. Ausztriában a turistákat is ingyen tesztelik a különböző tesztutcákban, és számos hotelben is elvégzik azt 24 órán belül.

Az ingyenes tesztutcákba előre kell foglalni helyet és időpontot, ehhez itt talál listát tartományonként

Az idei szezonban 5 százalékos áremelkedésre kell számítani az osztrák sípályákon, szálláshelyeken és éttermekbenForrás: Hochkoenig Tourismus

Bár tavaly ilyenkor még pont a síelés utáni esti bulik betiltásáról olvashattunk, az idei szezonra ezt feloldotta az osztrák kormány, ugyanakkor szigorították a részvétel feltételeit. Ennek értelmében az esti órákban a szórakozóhelyeken és a síelés utáni aprés-ski szolgáltatást nyújtó helyeken (hüttékben, szaunákban) csak a beoltottak, a fertőzésen átesettek és a negatív PCR-tesztet felmutatók vehetnek részt, az antigéntesztet nem fogadják el. Ha azonban a rossz járványügyi mutatók miatt Ausztria átáll a 2. és 3. védekezési szintre, akkor ezek a síelés utáni programok már csak oltással vagy gyógyult státusz igazolásával látogathatók, vagyis életbe lép a 2G-szabály.

A 2. szint 7 nappal azután lép életbe, hogy a kórházakban az intenzív ellátásra szoruló betegek száma meghaladja a 300-at, 3. szintre pedig akkor váltanak, ha ez a szám 400 fölé emelkedik – olvasható az Austria.info oldalon. 

További fontos információ, hogy Ausztriában jelenleg csak a BioNtech/Pfizer, AstraZeneca (ill. Covishield), Johnson & Johnson, Moderna és a kínai Sinopharm és Sinovac vakcinákat fogadják el. De  Sinopharm és a Sinovac csak a beutazáshoz elfogadott, vagyis nem érvényes belépési tesztként az egyes szolgáltatások igénybevételéhez. Hogy az orosz vakcinával oltottakat mikor és milyen feltételekkel engedik be az országba, hamarosan kiderül, ugyanis a napokban döntenek arról, hogy a Szputnyik V-vakcina is megkaphatja-e az uniós engedélyt. Addig pedig marad számukra a PCR-tesztelés vagy az antitest-vizsgálat, erről részletesen korábban a Síelők.hu írt.

A sajtótájékoztatót Dr. Christoph Eisinger, a Ski Amadé ügyvezetője azzal zárta, hogy az idei téli síszezon kapcsán optimisták és bizakodók. Az elmúlt hónapokban ugyanis folyamatosan végeztek piackutatásokat, a felmérésekből pedig egyértelműen kiderült: az emberek már nagyon vágynak a síelésre, vágynak az alpesi lejtőkre. És bár ezt a szezont még 15-20 százalékos bevételkieséssel tervezik, várakozásaik szerint a 2022/23-as síszezonra már ismét normalizálódhat a helyzet. 

Mindeközben Bécsben tegnap ismét szigorításokat jelentettek be a koronavírus-fertőzöttek számának gyors növekedése miatt, a korlátozásokról és azok érvényességének időtartamáról ebben a cikkünkben olvashatnak. Arról pedig, hogy milyen újdonságokkal várják a síelőket az idei téli szezonban Ausztriában, egy következő cikkünkben írunk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek