Bécs döntött: szigorúbb intézkedések lépnek életbe

Ahogy Németországban több helyen, úgy október 1-től Bécsben is csak az oltottak és a fertőzésen átesettek léphetnek be a szórakozóhelyekre és a nagyobb rendezvényekre. A koronavírus-fertőzöttek számának gyors növekedése miatt Michael Ludwig Bécs polgármestere szakértőkkel való konzultációja után döntött. Az intézkedések egyelőre egy hónapra szólnak - adja hírül a vaol.hu a magyarok.orf.at cikkére hivatkozva.

Éttermek terasszal a bécsi BallgassébanForrás: PID/Schaub-Walzer

Bécsben már eddig is szigorúbb szabályok voltak érvényben, mint a többi tartományban. A szórakozóhelyeket és a nagyobb, 500 fő feletti bel- és kültéri rendezvényeket októbertől csak azok látogathatják, akik megfelelnek az úgynevezett 2G-szabálynak – vagyis oltva vannak, vagy már átestek a koronavírus-fertőzésen. 

A személyzetre vonatkozó szabályok kicsit enyhébbek: ők akkor is dolgozhatnak, ha negatív PCR-tesztet tudnak felmutatni. A vásárlóknak a boltok területén FFP2-es maszkot kell majd hordaniuk, de az eladóknak elég bármilyen, a szájat és orrot eltakaró maszkot felvenni.

Az új intézkedések célja többek között az oltottak számának a növelése. A bécsi kórházakban most 214 fertőzöttet ápolnak, az intenzíven levők átlagéletkora 48 év. A kapacitások bővítése érdekében a városvezetés már elrendelte a nem sürgős operációk elhalasztását. Michael Ludwig elmondta, ha szükséges, további szigorító intézkedések bevezetésére is sor kerül, fontolgatják például a 3G-szabály bevezetését a munkahelyeken, vagyis azt, hogy teszt vagy védettségi igazolás legyen szükséges.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek