A beutazók is kérhetik az ingyenes tesztet Ausztriában

Újra bármilyen célból utazhatnak magyar állampolgárok Ausztriába, a belépéshez teszt, oltás vagy gyógyult státusz szükséges. A szabályozás részleteiről Dallos Bertold, az Osztrák Szakszervezeti Szövetség projektvezetője tájékoztatta a vaol.hu-t.

A Belvedere kastélyparkjábanForrás: Dimitry Anikin / Unsplash

Mint mondta, a legegyszerűbb dolguk azoknak van, akik oltási igazolvánnyal rendelkeznek, illetve felgyógyultak a betegségből. A gyógyultaknak azt javasolta, hogy végeztessenek antitesttesztet, ennek kiállításától kezdve három hónapig átléphetik a határt.

Az oltásokkal kapcsolatban fontos tudnivaló, hogy a Sinopharmot és a Sinovacot elfogadják, de kizárólag a beutazáshoz, a vendéglátóhelyeken, rendezvényeken viszont már nem érvényesek. A Szputnyik oltást sem a beutazáshoz, sem a rendezvényeken való részvételhez nem fogadják el. Akiket e három vakcina valamelyikével oltottak, azoknak szintén érdemes antitesttesztet végeztetniük.

Akik sem az oltásról, sem a felgyógyultságról nem rendelkeznek igazolással, azoknak teszteltetniük kell magukat, ha Ausztria területére szeretnének lépni. Az antigénteszt 48, a PCR-teszt pedig 72 óráig érvényes, ingázóknál egy hét az érvényesség beutazás esetén. Ezeket előre, itthon is elvégeztethetjük, nagy újdonság azonban, hogy a turisztikai szezonra az ingyenes tesztelési lehetőséget az ingázókon túl minden beutazóra kiterjesztették. Ez azt jelenti, hogy ha beutazáskor nincs tesztigazolásunk, a tesztet az országba lépés után 24 órán belül el kell végeztetni, majd még ugyancsak 24 órán belül a teszteredményt az adott járás egészségügyi hatóságához megküldeni.

A tesztelésre Ausztria-szerte számos tesztállomást alakítottak ki, ezenkívül számos település és a gyógyszertárak is kínálnak – elsősorban antigénteszt-lehetőséget. Azt, hogy az eredményt pontosan hova kell elküldenünk, célszerű az országba lépéskor megkérdezni, így csak egy egyszerű továbbküldést kell lebonyolítanunk. Nem ajánlott a határidőről megfeledkezni, mert ha elmulasztjuk a bejelentést, a rendőrség szúrópróbaszerű ellenőrzésén horogra akadhatunk, és a szankció tíz nap karantén vagy 1450 euró büntetés is lehet.

Bármelyik tesztet is végeztetjük, annak érvényességi idején belül akár ki- és újra beutazhatunk az országba, és étterembe, rendezvényekre is beléphetünk vele, valamint igénybe vehetjük a különböző szolgáltatásokat is. Ha viszont 48 (antigén) vagy 72 (PCR) óra elteltével szeretnénk elmenni cukrászdába, újabb tesztet kell csináltatnunk. A múzeumokban és a tömegközlekedésen nem kérnek igazolást.

Friss információ még, hogy a szükséges igazolással rendelkező utazóknak már nem kell előzetesen regisztrálniuk, az online nyomtatványt viszont továbbra is ki kell tölteniük azoknak, akik csak a belépést követő 24 órán belül végeztetik el az antigéntesztet.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek