Különleges botanikus kert nyílt Kecskeméten

Ma délelőtt zajlott Kecskemét Belsőnyírben az új, Kecskeméti Nyírjes Modern Botanikus Kert alapító ünnepsége, amely során a házigazda, Kollár Csaba agrármérnök vezette körbe az érdeklődőket – olvasható a Kecskeméti Lapok weboldalán.

Kollár Csaba kecskeméti lakosként öt és fél éve álmodta meg Kecskemét Belsőnyírben különleges botanikus kertjét, mely magánberuházásban és magántőkéből létesült. A füvészkertben egy cserjesávot is kialakítottak, amelynek egyik funkciója, hogy a botanikus kert felé érkező szelet megfogja, és így kevesebb terhet kapjanak a fák, másrészt a köztük lévő tűztövis, homoktövis és kökény a madaraknak szolgál eleséggel.

A botanikuskert kivitelezéséről a KEFAG Zrt. szakemberei gondoskodtak, idén márciusban és áprilisban összesen 27 725 fát ültettek el, és eddig két öntözőkút létesült, melyek együtt percenként akár 1000 liter vizet is megforgatnak.

"A fák körülbelül 50 blokkban lettek telepítve, egymástól mintegy 19 méterenként. Itt kétféle növénytársulás található meg: az alföldi zártkocsányos tölgyes, illetve gyöngyvirágos tölgyes. Ez egy ökológiai botanikai kategória, azaz Európában őshonos módon olyan természetesen együtt élő, egymást kiegészítő fák társulása, amelyek egymást jól támogatják. Rendkívüli sűrűséggel lettek telepítve, hogy meggátolják a szántóföldről beérkező vegyszer, finompor beáramlását és hogy megfogják a szelet, vihart, gyommagokat, hogy azok a gyűjteményes részbe ne jussanak be" – idézi a cikk Kollár Csaba tulajdonost.

Az agrármérnök alapító klasszikus növénybemutatóknak szeretne teret nyitni csoportos látogatásra, elsősorban oktatási intézmények számára, valamint évszakonként nyitott kert napokat tervez, amellyel a tudományos-kutatómunkának is lehetőséget szeretne adni. A tervek szerint a kertet ingyen lehet majd látogatni.

A címlapkép csak illusztráció, forrása: acethom / Pixabay

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek