A legújabb kilátók, amelyekről a Balaton vidékében gyönyörködhetünk

A Balatont elsősorban testközelből ismerjük, fürdeni szoktunk a vizében, napozni a partján. Pedig éppolyan különleges élmény lehet a panorámájában gyönyörködni. Számos kilátó áll a tó körül, ahonnan megcsodálhatjuk a vizet, de az utóbbi időben újabbakkal bővült a kínálat. Ebben a cikkben ezeket gyűjtöttük össze.

A kilátó, ahonnan a Szigligeti-öbölre látunk rá

Áprilisban készült el a Balaton északi partjának egyik kultikus helyén, a nemesvitai kiserdő karéjában egy fa szerkezetű kilátó, melyhez játszótér, és izgalmas sövénylabirintus is tartozik. A tájba illeszkedő látványosság a falu nyugati határában, gyalogosan jól megközelíthető erdei tisztáson fekszik. A több mint 22 méter magas kilátóról körpanorámában gyönyörködhetünk. Északról a Bakony vonulata látszik, és tiszta időben a Somló is feltűnik, keletre a Tapolcai-medence tárul elénk a vulkanikus tanúhegyekkel; Északról-Délre Hegyesd, a Csobánc, a Szent György-hegy, a Gulács-hegy, Badacsony, és Szigliget tűnik fel a láthatáron a várral.

A nemesvitai KilátóForrás: User/Nemesvita Kilátó/Facebook

A látkép előterében feltűnik Törekpuszta a kúriával és a Répa Rozi csárdával, melyet Sobri Józska nagy szerelméről neveztek el. Délen szélesen terül el a Balaton a Szigligeti-öböllel, a túlsó parton pedig Fonyóddal és a Somogyi-dombággal. Nyugaton a Keszthelyi-hegység zárja a képet, kiváló rálátással a környező erdő lombkoronájára. A több mint 300 négyzetméter alapterületű sövénylabirintus garantált izgalmakat rejt a kalandvágyó látogatók számára, a 212 méter hosszú folyosórendszer alaposan próbára teszi a felfedezők tájékozódási képességét.

Dunaújvárosig ellátni erről a kilátópontról

A falu látképeForrás: Eredeti feltöltő Agotagitti/Wikipedia

Várhatóan jövő ősszel készül el egy újabb kilátó, valamint egy kereszt a Tolnanémedihez tartozó Nebojsza-dombon, amely egy bronzkori földvár maradványából alakult ki. A 12 méter magasra tervezett építményről egyedülálló panoráma nyílik majd a Balatontól Dunaújvárosig terjedő területre. A domb nevét – amely azt jelenti: ne félj! – a török időkben a görbői szlávok vagy pincehelyi rácok adhatták. A jelenleg is közösségi helyként használt Nebojsza-dombhoz utat, parkolókat, játszóteret építenek. Felállítanak továbbá egy öt méter magas keresztet, a domb így keresztény zarándokhellyé is válhat. A létesítmények jövő őszre készülnek el. 

A villámcsapás sújtotta Fülöp-hegyi Kilátó

Idén júliusban fejeződtek be a felújítási munkálatai a Révfülöpnél, a Fülöp-hegyen álló, 21 méter magas toronynak, amely tavaly februárban égett le egy villámcsapás miatt. A toronysisak vázszerkezetét műhelyben szabták ki, majd a helyszínen építették össze, ahol rászerelték a vörösréz borítást és a villám elleni védelem levezetőit is.

Fülöp-hegyi KilátóForrás: Rita Sasgáti/Facebook

A sisak szerkezete egy királyfában végződik, amelyre csúcsdíszként került a villám szívócsúcs, ami egyben zászlótartó is. A kilátót július 17-én újra megnyitották, azóta pedig minden nap szabadon és ingyenesen látogatható.

Az elhagyott megfigyelőtoronyból lett kilátó

Júniusban írtunk róla, hogy közel három évtizede elhagyottan álló katonai megfigyelőtorony nyílik meg júliusban a turisták előtt, melyről a Bakony és a Balaton-felvidék találkozásánál a magasból is megcsodálhatjuk a vidéket. A torony története máig hordoz fehér foltokat. Abban a legtöbben egyetértenek, hogy valamikor a második világháború idején építették, ám abban már kevésbé, hogy kik.

Forrás: Geza Kurka Photos/shutterstock.com

Van, aki szerint a németek húzták fel, hogy a világháború végén kialakított szükségrepülőtér irányítótornya legyen, míg mások szerint a szovjet katonáknak köszönhető, akik gyakorlótéri szemletoronynak szánták, bár lőtér itt nem nagyon működhetett. A tornyot egy 2019 elején indított országos projekt keretében újították fel, a munkálatok 2020 nyarán kezdődtek. Felújították a tetőszerkezetet, kívül-belül a falakat, lépcsőt építettek, megcsinálták az ablakokat, a legfelső erkélyt dróthálóval tették biztonságossá. A torony alatt pihenőhelyeket és parkolót alakítottak ki. A Balatontipp információi szerint a tornyot július közepén nyitják meg a látogatók előtt, és a belépés ingyenes lesz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek