Steiner Kristóf: A táborok Balatonszabadi-Sóstónál a DNS-embe épültek

Balatonfenyves, Balatonszabadi-Sóstó, Szigliget és Keszthely – csak néhány hely Steiner Kristóf újságíró, író, műsorvezető életének magyar tengerhez köthető állomásai közül, amelyekhez markáns élményei kötődnek. Amilyen ízzel ezekről mesél, egészen biztos, hogy az olvasóban is felsejlenek hasonló emlékek és kötődések. Ismert emberek balatoni történeteiről szóló sorozatunk legújabb részében Kristóf beszél élményeiről.

A gumimatracos susnyás illattól a makarénázásig

Kristóf már kisgyerekként sokat járt a Balatonhoz, szüleivel a családi barátok balatonfenyvesi nyaralója volt az, ami a vakáció fénypontjának számított. Aztán általános iskolás korában jöttek a 3. kerület gyerektáborai Balatonszabadi-Sóstónál, amihez rengeteg meghatározó élmény kapcsolódott.

"A lángos, a naptej, a gumimatrac és a susnyás illatának határozott keveréke az, ami első érzésként megkörnyékez, ha a Balatonra gondolok. De előttem van az is, ahogy szellemkastélyt építünk székekből és pokrócokból, ahova csirizben kellett bemásznunk, és hát itt volt az első csók, az első ölelés, az első együttalvás is... azt hiszem, okkal mondhatom, hogy nekem a DNS-embe épültek ezek a táborok" – meséli Kristóf.

Imádja a nyaratForrás: Steiner Kristóf

"Az egyik kedvenc emlékem máig, amikor egyszer kiszöktünk éjszakai fürdőzésre, és hát visszafelé elkapott Ági néni, a rajztanár, amit én igen kreatív módon úgy oldottam meg, hogy alvajárónak tettettem magam" – mesélte nevetve, majd persze azonnal belekezdett a 90-es évek elejének jellegzetes tinidiszkó-fílingjének részletezésébe is.

"Nagyon sokat buliztunk a táborokban. Szép emlékeim vannak arról az időszakról, amikor a Macarena nagyon nagy sláger volt, és akárhányszor felcsendült, már rohantunk is a kis közös főtérre, hogy táncoljunk. Volt, hogy egymás után tették be a remixeket, és akár órákon át toltuk a makarénázást." Kristóf szerint a Balaton a mai napig elválaszthatatlan a "90-es évek tinglitangli rágógumi popzenéjétől". "A 4FClub, a Napolaj az UFO-tól, és társaik – nekem mindig ezek a táncolható, könnyed popzenék ugranak be, ha a Balatonra gondolok."

A déli és az északi partot egyformán szeretiForrás: Steiner Kristóf

"Fontos, hogy a Balaton mindenki számára elérhető legyen"

Kristófnak nincs kedvenc helye a Balatonnál, nem tartozik azok közé, akik kizárólag az északi vagy déli partra esküsznek. "Mindkét oldalt imádom, nagyon szeretek körbemenni és új helyeket felfedezni, vagy a part mentén nagyon lassan körbevezetni, és csak nézni, ahogyan változik a táj. Mindig is nagyon szerettem Szigligetet, mert az apukám odajárt buddhista elvonulásokra. Ezek ilyen nem evős-nem beszélős spirituális töltekezések voltak, amiket csak akkor szakított meg, amikor mi meglátogattuk őt. Számomra épp ezért egyfajta speciális atmoszférával bírt ez a hely. Mindig úgy éreztem, hogy ott valamiféle érdekes energia van, ami nagyon erősen meghatározza az embert. Ki tudja, talán valamiféle misztikus energiaforrás" – fogalmazott Kristóf.

Régen a fesztivál, ma a jobb borozókForrás: Steiner Kristóf

Az elmúlt években pedig magyar és külföldi barátaival együtt, akár nagyobb társaságban is, rendszeresen visszatértek a Balatonra: kezdetben fesztiválokra jártak, de már kedvenc borászat is van a tó keszthelyi végén, ahol általában megfordulnak. "Szeptemberben jövünk haza Nimivel (Nimrod Dagan, Kristóf párja – a szerk. ), és persze a Balcsit sem hagyjuk ki. Lesz egy miniturnénk, a pécsi Pride-on fogunk zenélni, aztán Debrecenben lesz egy kis workshopunk, majd a Budapest Parkban DJ-zünk... aztán pedig megszökünk három napra a Balatonra."

Mivel Kristóf jó ideje Görögországban él, a vendégtiszteletről híres görög vendéglátás is szóba kerül, szemben azzal, hogy egyre többen savanyú arccal térnek haza a Balatonról. "Görögországban az a csodálatos, hogy a vendéglátósok hihetlenül tisztelik a vendéget. Nem az a céljuk, hogy rongyrázós helyeket nyissanak, ahol lehúzzák a turistát, hanem az édes egyszerűség dívik, és az igazi értékek mentén zajlik a vendéglátás. Ezzel szemben sokszor hallom, hogy a Balatonnál elszálltak az árak, és a kiszolgálás minősége is változó. Én azt mondom, persze jogos igény, hogy az ember le tudja szüretelni a kemény munkája gyümölcsét, de közben meg azt is fontosnak tartom, hogy a Balaton – az egyetlen olyan nyaralóhelyünk, ami a tengerre emlékeztet – mindenki számára elérhető legyen." 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek