Kilátó lett egy elhagyott megfigyelőtoronyból a Balatonnál

Egy közel három évtizede elhagyottan álló katonai megfigyelőtorony nyílik meg rövidesen a turisták előtt, hogy a Bakony és a Balaton-felvidéki hegyek találkozásánál a magasból is megcsodálhassák a vidéket - olvasható a balatontipp.hu oldalán, ahol további képek is láthatók az épületről.

Mint a cikkből kiderül, a torony története máig hordoz fehér foltokat. Abban a legtöbben egyetértenek, hogy valamikor a második világháború idején építették, ám abban már kevésbé, hogy kik. Van, aki szerint a németek húzták fel, hogy a világháború végén kialakított szükségrepülőtér irányítótornya legyen, míg mások szerint a szovjet katonáknak köszönhető, akik gyakorlótéri  "szemletoronynak" szánták, bár lőtér itt nem nagyon működhetett.

Nagyvázsony, Balaton-felvidék, torony, kilátóForrás: Geza Kurka Photos/shutterstock.com

Az 1980-as, '90-es években helikopterek és harci járművek mozgását gyakorolhatták a 77-es főúttól északra húzódó nagy füves területen, később már csak a magyar katonák használták, a '90-es évek elején még egy ideiglenes táborhely is működött a torony közelében. A katonák helyét végül az enyészet vette át, és a már feljáró nélküli tornyot talán egyedül a környékbeli tolvajok használták egy ideig, akik a hírek szerint az egyik emeleten tárolták a füstölőkből ellopott kolbászokat, sonkákat. (A kéményszerűen működő torony valószínűleg optimális lehetett a füstölt húsok kiszárításához.)

A toronyról 2014-ben lehetett új híreket hallani, amikor az elhagyott helyeket járó Hajner Gyula társával egy tolólétrát használva, emeletről emeletre haladva felmászott a felső szintre, és március 15-e alkalmából "kitűzte" az erkélyre a nemzeti zászlót. Az akciót videón is megörökítették.

A tornyot egy 2019 elején indított országos projekt keretében újították fel, a munkálatok 2020 nyarán kezdődtek. Felújították a tetőszerkezetet, kívül-belül a falakat, lépcsőt építettek, megcsinálták az ablakokat, a legfelső erkélyt dróthálóval tették biztonságossá. A torony alatt pihenőhelyeket és parkolót alakítottak ki. A Balatontipp információi szerint a tornyot július közepén nyitják meg a látogatók előtt, és a belépés ingyenes lesz.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek