Nádasban, öbölben és lábasházak között áll hazánk három új kilátója

Az ökoturizmusáról híres Tisza-tónál már így is állt jónéhány kilátó, ahonnan a természeti értékekben gazdag tóban gyönyörködhettünk. De az utóbbi időben újabb kalandosabbnál kalandosabb kilátók épültek fel, melyeknek minden Tisza-tó rajongó örül, de különösen a vízitúrázók és a bringások. Az alábbiakban ezeket gyűjtöttük össze.

Fattyúszerkő kilátó Poroszlónál

Kizárólag vízi úton közelíthető meg a Poroszlóhoz közeli, a Hortobágyi Nemzeti Park területén felépült új kilátó. Az építmény a vízitúrázók számára hiánypótló, mivel a Tisza-tó belső részein kevés a kikötésre alkalmas terület.

Tisza-tó, kilátó, csónak, hajóForrás: Huszár Márk / heol.hu

A Békatutaj Egyesület által épített kilátótorony kilenc méter magas. A Csapói Holt-Tisza mentén létesült Fattyúszerkő kilátó megtartotta a szigeten korábban álló madármegfigyelő torony nevét. Az új kilátó a fáktól kicsit távolabb, a nádasban kap helyet, így látható innen az egész Poroszlói-medence és a Csapói Holt-Tisza is.

Bölömbika kilátó Újlőrincfalvánál

A poroszlói párdarabja, melyet szintén a Békatutaj Egyesület épített, Újlőrincfalvához és a Ravasz-háthoz esik közelebb. Egy hínárral benőtt kis öbölben áll, és az előzőhöz hasonlóan ugyanúgy csak vízi járművel közelíthető meg. Mivel itt rendszeresen hallható a bölömbika búgása, ezért az épület neve Bölömbika kilátó lett.

Tisza-tó, kilátó, csónak, kenuForrás: Huszár Márk / heol.hu

Kilátó és lábasházak Kiskörénél

Nyaralóhajó-bázisa miatt irányult az utóbbi időben a figyelem Kiskörére, ahol újabb látványosságok nyíltak. A Tisza-tavi bringakörön járók egyik izgalmas állomása lehet a megépült komplexum a Köre Kikötő mellett.

Az új épületek még a munkálatok alattForrás: Zoltanfarago/facebook.com/kiskore.hu

Az épületegyüttes kilátó része két felállított és egymással szembefordított csónakok formáját idézi, melyet négy, különböző színekben pompázó lábasház vesz körül. A lábasházak színei az őselemek, a föld, a víz és a tűz színeit tükrözik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek