Mától ismét érdemes meglátogatni az egyik legszebb kastélyunk lenyűgöző, virágba borult kertjét

Már több okot is találhatunk arra, hogy ismét Fertődre látogassunk. Egy részt, ahogy mi is beszámoltunk róla, átadták az Esterházy-kastély megújult nyugati szárnyát, ahol három kiállítás is helyet kapott. Ráaadául mostanra újra virágba borult a kastély Cziráky Margit Rózsakertje, így ismét látványos virágözönnel várják a látogatókat. A lugasok rózsái és a parkrózsák a több mint 8000 tő kínálta különleges látvány a másodvirágzás időszakában is élményteli, szabadidős, egyben biztonságos közösségi és családi programnak ígérkezik. A Cziráky Margit Rózsakertbe a felnőtt belépőjegy augusztus 9-től 1.000 forintba, a családi belépőjegy pedig 500/fő forintba kerül.

Pillnatkép egy korábbi virágzás időszakábólForrás: Esterházy-kastély Fertőd/Facebook

Esterházy VI. Miklós herceg és felesége, Cziráky Margit grófnő az 1902-ben elindított parkhelyreállítás során alakítatta ki a rózsakertet. A kertek egy részének terveit az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legismertebb kertésze, Anton Umlauf készítette, a rózsakert 1908-ra készült el. A hercegnéi rózsakert a II. világháború és az azt követő sorsfordító idők alatt szinte teljesen tönkrement. Kipusztultak a rózsák, összedőltek a támrendszerek, elvadult minden, egyedül a pavilon maradt meg „hírmondóként".

Lenyűgöző látvány ez azoknak, akik értékelik a meseszép virágokatForrás: Esterházy-kastély Fertőd/Facebook

Kerttörténeti tudományos dokumentációk alapján valósult meg a rózsakert helyreállítása 2015-ben, közel 8000 rózsatő pompáját élvezhetik a kertbe látogatók.

A rendkívüli látvány- és illatélményt ígérő rózsakertben megújult a futórózsákkal befuttatott, kereszt alakú lugas, közepén a pagodaszerű pavilonnal. A beruházás keretében magyar rózsafajták gyűjteménye kapott itt helyet, kiegészülve német és angol termesztők által nemesített folyton virágzó rózsákkal, az erősebb illathatás eléréséért – olvasható a kastély weboldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek