Virágzó, fiatal tündérrózsák borítják a Hévízi-tavat

A Hévízi-tóban a fehér színű tavirózsa volt őshonos, a vörös, indiai változatot több mint száz évvel ezelőtt Lovassy Sándor, a keszthelyi Gazdasági Akadémia tanára telepítette a meleg vizű tóba. A köznyelv tündérrózsának is hívja ezeket a színes virágú növényeket, és több legenda kering róluk. A fehér és a kék tündérrózsa Egyiptomban a bőség jelképe, a hinduk lótuszvirága pedig az univerzum bölcsője volt - derül ki a likebalaton.hu cikkéből.

Tavirózsa Hévízen - illusztrációForrás: Tommy79/pixabay.com

"A strandi épület mögött a kollégák kis tavirózsa telepeket telepítettek, melyek szépen felcseperedtek. Felnőtté válásuk után a tó más területeire költöztették át őket" – olvasható a Hévízi-tó közösségi oldalán. "Hogy milyen csodás a természet, nemrég felfedeztük, hogy az óvoda teljesen magától újra szerveződött, virágzó tavirózsák borítják ismét a vízfelszínt".

A tavirózsák jelenléte nagyon hasznos a többi élőlénynek is, szaporodásukhoz, életmódjukhoz nélkülözhetetlen búvóhelyet, életteret biztosítanak ezek a növények. A tavirózsa környezete kiváló élőhely, a rajta képződő biofilm-réteg pedig hasznos tápanyagként szolgálhat.

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek