Kiderült, hol telel a legtöbb erdei fülesbagoly az országban

Az MME a lakosság segítségével számolta össze a Magyarországon telelő erdei fülesbagoly-csapatokat, mint az intézet oldalán olvasható, a kezdeményezésben minden eddiginél többen vettek részt. A beérkezett adatok szerint legalább 670 település 991 helyszínén 16 455 erdei fülesbagoly telelt.

Erdei fülesbagolyForrás: Ivo Houska/pixabay.com

A felmérésben a lakosság mellett az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya, helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzeti parkok természetvédelmi őrszolgálata, három óvoda és két iskola, összesen több mint ötszáz fő vett részt. Magyarország összes megyéjéből és a fővárosból is érkeztek megfigyelési adatok, és 2021-ben 149 olyan településről is érkeztek információk, ahonnan az előző évben nem, és ezek közül 88-ban találtak is baglyot.

Az évről évre bővülő adatsorokból sok következtetés vonható le. Az idei kapcsán az egyik legsokatmondóbb az, hogy mennyi kisrágcsálót fognak el a ragadozómadarak. Egy-egy erdei fülesbagoly naponta átlagosan 2,5 egeret vagy mezei pocok méretű zsákmányállatot fogyaszt el, a kicsivel több mint három téli hónap 100 napos telelési időszakával számolva, a 16 455 bagoly legalább 4 113 750 mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztít el. Ennyi mezei pocok méretű zsákmányállat össztömege (25 grammos egyedenkénti átlag testtömeggel számolva) nem kevesebb, mint 102,8 tonna.

Az egyesület további érdekességeket is megosztott a felmérésről, melyben 434 olyan település vett részt, amely 2020-ban is, a lakossági megfigyelők összesen 400 jelentőlapot küldtek be online. Ezernél is több baglyot számláltak Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben, és idén is Túrkevén nappalozott a legtöbb erdei fülesbagoly, szám szerint 593, emellett 8 réti fülesbaglyot is találtak.

Több mint 300 példányt találtak Kisújszálláson (371), Karcagon (343) és Mezőtúron (342), 200 példánynál is több lakik Hódmezővásárhelyen (208) és Berekfürdőn (202), és száznál több baglyot találtak Balmazújvárosban, Békésen, Besenyszögön, Bucsán, Csongrádban, Dévaványán, Gyulán, Jászapátiban, Jászárokszálláson, Jászberényben, Kabán, Kengyelen, Komádiban, Kölcsén, Kőteleken, Kuncsorbán, Kunszentmártonban, Martfűn, Nagykörűn, Szegeden, Szeghalmon, Szentistvánon, Szolnokon, Tarnaörsön, Tiszafüreden, Tiszapüspökin, Tiszaroffon, Törökszentmiklóson és Újirázon.

Íme, a felmért baglyok eloszlásaForrás: mme.hu

Budapesten négy kerületben (10., 16.,17., 21.) sikerült erdei fülesbaglyot találni, a 17. kerületi Szilárd utcában egy – fővárosi viszonylatban számottevőnek mondható – hat példányból álló csapatot jelentettek egy magánház udvarából. Különleges "nappalozófa" áll Tiszajenőn, az Zöldfa utcában, mely egy fa villanyoszlop, borostyánnal benőve. Felmértek emellett két gyöngybaglyot, ötvenkét kuvikot, hat macskabaglyot és negyvennégy réti fülesbaglyot is. Turáról a saját portájáról küldött adatot egy megfigyelő tizennégy bagolyról;

Mint Tésról írták, "vigyázva közlekedünk a kertben, hogy ne zavarjuk a baglyokat", Tárnokról pedig a következő beszámoló érkezett: „Két nagy tujánk van, abban gyülekeznek a madarak. Jól érzik magukat, sokan vannak. Köpetek sok számban találhatóak a tuja alatt. Szeretnek itt lenni."

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek