Bella, a hóbagoly Budakeszi új sztárja

Bella egyéves és a csehországi Ostravából érkezett. A hazai állatkertekben ritkaságnak számít, mivel a messzi északi tundrákon él (na meg Harry Potter szobájában). Íme Bella:

Bella, a budakeszi hóbagoly.Forrás: Budakeszi Vadaspark

A Budakeszi Vadaspark pénteken prezentálta büszkén a hóbaglyot. A vadaspark picit magyarázkodik is a ragadozó madár miatt: ugyan zömmel itthon honos állatok vannak náluk, néha beficcen pár különleges faj is, mint a jávorszarvas vagy a bölény. A hóbagoly március óta van náluk.

Hóbagoly nagyon ritkán jön felénk, csak akkor teszi, ha északabbra nem talál élelmet. Bella nem sokáig marad magányos, hamarosan kap egy hímet is maga mellé. A gondozók remélik, hogy hamar megajándékkozzák a parkot pár szürke, pettyes fiókával.

A fajról azt írják, fokozottan védett, 50-60 centi magas és 1,5-2 kil súlyú. A nyílt tundrán valamilyen magaslatra rakja fészkét, pl. dombok vagy sziklák tetejére, esetleg földmélyedésekbe.

Tojásait május-júniusban költi ki, a fészke átlag 4-9 tojást tartalmaz, de ha sok a táplálék, akár 11-et is rak. A hím kisebb a tojónál, valamint teljesen fehér, szemben a feketén sávozott-pettyezett nősténnyel. A hóbagoly akár 10 évet is megélhet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek