Az erdei fülesbagoly lett 2020 madara

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján lehetett szavazni három fajta bagolyra,  a közönség kedvence magasan az erdei fülesbagoly lett. Az olvasók az uráli bagolyra 1118-an szavaztak, a füleskuvikra 2312-en, az erdei fülesbagolyra pedig 3146 szavazat érkezett. Vitathatatlanul ez a kedvenc, a szavazók 48%-a nyomta erre a bagolyra a voksát.

Az erdei fülesbagoly kicsit olyan, mint ahogyan megismertük Dr. Bubót: a kisebb erdőket szereti, megtalálható öreg temetőkben és folyóárterekben. Ez a leggyakoribb hazai bagolyfajunk, a telet általában örökzöldeken vészeli át, évente egyszer költ, márciusban. A közúti balesetek és az erdőgazdálkodás veszélyt jelent rá, a fiókák életét pedig a ragadozó állatok is befolyásolják. 

A MMTE 40 éve indítja el minden évben a következő év madara címet elnyerő lehetséges madárfajokra a szavazást, az egyesület célja, hogy felhívja a figyelmet az adott faj természetvédelmi problémáira. 2019-ben a gólyatöcs volt az előző évi szavazók kedvence, jövőre - az idei szavazatok alapján - az erdei fülesbagolyé lesz a főszerep!

Erdei fülesbagolyForrás: Wikimedia Commons
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek