Ezekre figyeljen, ha gombászik, mert megbírságolhatják

Egyre népszerűbb őszi tevékenységnek számít a hétvégi séták, túrák mellett az ízletes gombák gyűjtögetése. A csapadékos időjárásnak köszönhetően 2020-ban is gazdagon megtölthetik kosaraikat a szedegetők, de nem árt óvatosnak lenni, hiszen az ártatlannak tűnő gyűjtögetésnek súlyos ára is lehet.

Nincs jobb a frissen szedett gombánál - illusztrációForrás: Šárka Jonášová/Pixabay

És itt nemcsak a mérgező gombákra gondolunk. Több mint 4000 kalaposgomba-faj létezik, közülük az ehető gombák száma több száz, az erősebben mérgezőké pedig egy-két tucat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy egyes, ritka gombafajok védettek, leszedésükért komoly bírság jár.

 

Magyarország területén 58 gombafaj és 17 zuzmófaj élvez kiemelt védettséget. 5 és 10 ezer forint közé esik a természeti értékük, ezért nem árt óvatosan lépkedni az erdőkben.  

Fontos tudni azt is, hogy védett természeti területen csak a természetvédelmi hatóság engedélyével folytatható gyűjtés vagy más hasonló tevékenység. Viszont a védett növényekkel kapcsolatban már egészen más a helyzet. A védelem alatt álló növények károsításáért, letépéséért és elpusztításáért a törvényben meghatározott eszmei érték összegéig terjedő bírság is járhat.

A védett fajok megóvásán kívül más szabályok is vonatkoznak a gombák gyűjtögetésre, amik inkább a kereskedők dolgát nehezíthetik meg, de nem árt, ha a hobbi erdőjárók is ismerik a hatályos előírásokat.

Talán az egyik legfontosabb szabály, hogy személyenként naponta két kilogramm gyűjthető be, magánterületről pedig engedély is szükséges a tulajdonostól a gombaszedéshez.

A törvény előírja azt is, hogy fogyasztás, vagy árusítás előtt mindenképp egy erre kiképzett gombaszakértővel kell bevizsgáltatni a gombát – írja a hellovidek.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek