Vadászleseket rongálók után nyomoz a Pilisi Parkerdő

  A Pilisi Parkerdő Budakeszi és Budapesti Erdészetének vadászleseit augusztus óta folyamatosan rongálják ismeretlen elkövetők. Az erdészek eddig tizenkilenc alkalommal fedeztek fel szándékos rombolást Budapesten a II. és a XII. kerületben, illetve Solymár és Remeteszőlős határában – írja közleményében a parkerdő sajtóosztálya.

  Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

  Az elkövetők különböző módon tették tönkre a magasleseket. Volt, hogy egyszerűen felborították a fából készült építményeket, a létrák fokait kettévágták, vagy a les padlózatát, illetve annak tartószerkezetét gyengítették meg úgy, hogy szinte észrevehetetlenül belefűrészeltek a fadeszkákba, tartógerendákba. Más esetben a lest tartó oszlopot átfűrészelték, majd a vágás helyét sárral gondosan betapasztották, hogy az láthatatlanná váljon, így veszélyeztetve a szolgálatot végző vadászok és kirándulók, közöttük gyerekek testi épségét.

  Csak az erdészek éberségének és a szerencsének köszönhető, hogy eddig senki sem zuhant le még a magasból és nem történt akár halálos áldozatot követelő vagy maradandó testi károsodást okozó baleset – fogalmaznak a közleményben, majd hozzáteszik: az elkövetők az erdei ökoszisztéma egészséges működéséhez, a fajgazdag erdők fenntartásához szükséges szabályozó vadászati tevékenységet teszik lehetetlenné olyan helyeken, ahol az erdők egészsége részben ennek függvénye.

  Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

  Fontos tudni, hogy a vadászlesek a biztonságos vadmegfigyelés és vadállományszabályozás eszközei, ezért azokat – elvileg – csak engedéllyel rendelkező személyek használhatják.

  A Pilisi Parkerdő ezért arra kéri azokat a természetjárókat, túrázókat, akik – a fenti szabályt esetleg nem ismerve – előszeretettel másznak fel a vadászlesekre onnan körbe nézni, fotókat készíteni vagy csak megpihenni, hogy legyenek nagyon óvatosak. Saját felelősségükre csak akkor kapaszkodjanak fel egy-egy építményre, ha előtte meggyőződtek arról, hogy az teljesen ép, biztonságos.

  Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

  A Parkerdő szakemberei rendszeresen ellenőrzik a lesek állapotát, de az utóbbi időben elszaporodott szándékos rongálás miatt a balesetveszélyre folyamatosan számítani kell! A Parkerdő ismeretlen tettes ellen, veszélyeztetés és rongálás miatt, az illetékes rendőrkapitányságon feljelentést tett. Aki a rongálással kapcsolatos bármilyen információval rendelkezik bejelentést tehet a parkerdő weboldalán található elérhetőségeken.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!