Már szavazhatnak a 2021-es esztendő Év Fája jelöltjeire

Még október közepén számoltunk be az Ökotárs Alapítvány által meghirdetett Év Fája verseny nyerteséről. Míg azon a megmérettetésen konkrét településekhez kötődő, legendás, valamilyen szempontból fontos fákat jelölnek, az Országos Erdészeti Egyesület versenyén különböző fafajták közül lehet kiválasztani a legszimpatikusabbat. A mozgalom a hazai fafajokra igykeszik felhívni a figyelmet a  most induló 2021-es Év fája szavazással, melyen november 22-ig lehet részt venni, ide kattintva. Ugyanezen a felületen tekinthető meg a szavazás naprakész állása is. 

Év fája javaslatok 2021-re:

Kecskefűz (Salix caprea)

Forrás: Emőke Dénes/Wikipedia

A húsvéti barkát részben ez a faj szolgáltatja, fatermetű egyedei azonban ritkaságszámba mennek, mivel évszázadokon keresztül gyomfának tekintették, s ma is igyekeznek felverődő egyedeit visszaszorítani. Egyetlen fűzfajunk, amely többletvíz nélkül él.

Fehér nyár (Populus alba)

Forrás: CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org/Wikipedia

Az alföldi területek tájkép-meghatározó fafaja, tág tűrőképessége folytán többféle élőhelyen megjelenik. Kiváló gyökérsarj-képzése következtében a változó klímában és a kiszárított termőhelyeken is helyben megtartható.

Lisztes berkenye (Sorbus aria)

Forrás: Julie Anne Workman/Wikipedia

Középhegységeink sziklás termőhelyeinek ritka vadgyümölcs faja, amely nagy alakváltozatosságot mutat, és gyakran kereszteződik más berkenyékkel. Virágait sok rovar látogatja, termését a madarak fogyasztják. Erdőgazdasági jelentősége nincs, ezért visszaszorulóban van.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek