A gyapjas Hanga Rendőrség miatt borítja sok ezer lila virág Németország egyik legszebb vidékét

Németországban, Hamburg és Hannover között - csak, hogy nagyjából belőjük a helyet - egy olyan terület nyújtózkodik, amely egész évben ébren tudja tartani az érdeklődésünket. Kulturális öröksége vitathatatlan, családi parkjaiban néhol tarka madarakat lehet látni, máshol mezítláb lehet csatangolni, természetvédelmi területei pedig nyár végén és ősz elején csalogatják a látogatókat. Ilyenkor gyönyörű, lilás színbe öltözik a vidék, melynek szépségéről a gyapjas Hanga Rendőrség tagjai gondoskodnak.

A csillogó vaddisznó története

A Lüneburger Heide hatalmas területet foglal magában Németország északi részén. Délen Celle, északon Hamburg határolja, nyugati peremétől pedig nem esik messze Bréma sem. Nevét Lüneburgról kapta: a gyógyhatású vizeiről ismert város alapításának egészen eredeti legendája van. A mese szerint egy vaddisznó addig túrta a földet a környéken, míg fel nem tört a földből a víz, később azonban egy vadász lelőtte a különös állatot, amelynek a vízben lévő sóktól ragyogóvá vált a szőre.

A Lüneburger Heide nyár végén a legszebbForrás: Lüneburger Heide GmbH

A területen fekvő városok és települések nagyon sok élményt nyújtanak az erre utazóknak, főleg, ha különböző témakörök mentén járják körbe a vidéket. Lehet az utazás szó szerint meseszerű, ahogy arra bővebben mindjárt ki is térünk, kemény történelmi lecke a világ egyik legfontosabb emlékhelyén, vagy lelket gyógyító séta az ország legrégibb természetvédelmi területén, mely a Naturpark Lüneburger Heide nevet viseli. Ez utóbbit nemcsak gyalog, kijelölt túraútvonalakon, hanem biciklivel is be lehet járni, vagy akár kenuval végigcsorogni a Luhe vagy a Seeve folyón.

9000 bárány járőrözik a pusztán

A natúrpark a terület északi részén található, de van délen is egy természetvédelmi terület, ennek neve Naturpark Südheide. Legszebb arcát augusztusban és szeptemberben mutatja a táj, ugyanis ilyenkor virágzik a végtelen pusztákon a hanga, és a lankák tompa lilás, barnás, zöldes köpenyt öltenek. Egy népi megfigyelés szerint minden évben 08.08. és 09.09. között borul virágba a Lüneburger Heide. Autók egyáltalán nem mehetnek be a natúrpark területére – egyébként ez a legnagyobb ilyen jellegű terület Európában – viszont nagyon sok látogató van ilyenkor a környéken, ezért érdemes előre lefoglalni a szállást, ha valaki nemcsak átutazóban szeretne szétnézni.

A birkák az év 365 napján járják a dombokatForrás: Markus Tiemann/Lüneburger Heide GmbH

És még egy jópofa adalék. A lankákat, pontosabban a rajtuk nyíló pasztellszínű növényeket a Hanga Rendőrség tartja karban, így nevezik viccesen az errefelé legelő birkákat. A gyapjas jószágok lelegelik a sarjadzó kis növénykéket, így a hangának marad elég tere, hogy nőjön és fejlődjön, plusz az apró paták irgalmatlanul letiporják a pókhálókat is, így a beporzást végző méheket sem zavarja semmi a munkájukban. Ha a birkák nem végeznék rendszeresen a kötelességüket, akkor a hangás területből hamarosan csak egy hatalmas füves rét lenne. És bármilyen viccesen hangzik is a dolog, a helyiek nagyon komolyan veszik a dolgot, nem véletlen, hogy körülbelül 9000 bárány járja napi szinten a vidéket.

Peppa malactól a szafari parkig

Van egy másik oldala is a kikapcsolódásnak a Lüneburger Heidén, mivel nem kevesebb mint 14 szabadidő park található a területen. Ez persze nem mind vidámpark, bár az is található a felsorolásban. A Soltau településén található Heide Park Resortban például 30 olyan attrakciót lehet kipróbálni, ami kifejezetten a 10 év alatti gyerekeknek szól; olyan témákra kell gondolni, mint például Peppa malac világa, vagy az Így neveld a sárkányodat című animációs film alapján készült játék.

Egestorfban másképp lehet kifárasztani a gyerekeket, itt egy mezítlábas park csaknem 3 kilométer hosszú útvonalának 60 különböző állomásán lehet sárban tapicskolni, kavicson tipegni, agyagon csúszkálni.

A mezitlábas park EgestorfbanForrás: Jan Peters/Barfußpark Lüneburger Heide

Bad Bevensen városa viszont már egy óriási kalandparkkal várja a családokat: a TreeTrek Adventure Park útja a fák között vezet, összesen 40 különböző mászóelemen keresztül. Egy jópofa, deszkákból épített labirintus is van Bispingennél, lombkoronasétány Nindorf közelében és egy csomó állatparkba is el lehet menni. Hankensbüttel városa a vidraimádók paradicsoma, mivel itt egy, kifejezetten ezekre az aranyos kis vízi állatokra szakosodott létesítmény található, de van egy nagy madárpark Walsrodéban, illetve Európa legnagyobb szafari parkja Hodenhagenben, ahol több mint 1500 egzotikus állatot lehet megnézni – és ezzel még egyáltalán nem értünk a lista végére.

Mesék és kávéillatú házikók

Északról dél felé indulva egy egészen különleges túra keretében is érinthetjük a vidéket, ugyanis részben itt húzódik a Grimm-mesék helyszíneit követő útvonal. Ebben egyrészt olyan helyek vannak, amelyek a meseíró, mesegyűjtő testvérpár életének egy-egy meghatározó momentumát meghatározták, másrészt viszont a történetekből is ismerősek lehetnek a falvak és városok. Egy korábbi cikkünkben már részletesen bemutattuk a teljes útvonalat, ebben mindent megtudhat A brémai muzsikusok, A hamelni patkányfogó, vagy épp Aranyhaj meséjének eredetéről.

A brémai muzsikusok szobra, természetesen BrémábanForrás: N.M.Bear/Shutterstock

Egy nagyon szomorú történetű emlékhely is van a Lüneburger Heidén, ez az egykori bergen-belseni koncentrációs tábor helyén lévő múzeum. A helyszín honlapján minden fontos információt megtalálhatnak az ide látogatók, kezdve a tábor felszabadításának 75. évfordulójáról - melynek eseményei a járvány miatt elmaradtak -, egészen a tábor részletes történetéig és az itt zajló oktató munkáig, melyet prioritásként kezelnek az emlékhelyen.

Kavézásra és bámészkodásra csábító kis utca Celle óvárosábanForrás: Marc Venema/Shutterstock

Tény, hogy rengeteg a látnivaló errefelé, és ha beiktatunk egy városnézést Cellében, akkor nem könnyítjük meg a saját dolgunkat. Merthogy itt sem lehet néhány óra alatt csak úgy végigrohanni. Az óvárosban 500 éves házak között barangolhatnak a látogatók, az apró kis boltokban pedig igazi ínyencségekre lehet bukkanni, például illatosra pörkölt szemes kávét, kézműves termékeket vagy fűszereket vehetnek a betérő vásárlók.

Az ősrégi házakon túl is tartogat érdekes épületeket a város, ugyanis több, Bauhaus stílusban épült ház is található Cellében, ráadásként pedig itt van a világ egyik legszebb börtönépülete is. Van még néhány különlegesség a német városkában, de nem szeretnénk minden poént előre lelőni. Egy külön cikkben az összes érdekességet összegyűjtöttük önöknek. De ha épp a Lüneburger Heide északi határa izgatja jobban, no meg a kontinens legnagyobb csoki szökőkútja, akkor például Hamburgról is tudunk olyanokat mesélni, hogy összefut majd a nyál a szájukban olvasás közben. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek