5+1 könnyű túra Budapesten és környékén, amit a gyerekek is imádni fognak

Alábbi listánkban csupa olyan kirándulóhelyet gyűjtöttünk össze, amit akár egy-két óra alatt is bebarangolhatunk. Minden helyszínben van egy kis plusz, legyen az egy madarakkal teli szépséges tó környéke, egy kastélypark, vagy akár egy erdei völgyben futó patakmeder melletti túraút. Ezek a helyek a fővárosban, annak közelében vagy legalábbis könnyen elérhető távolságban vannak, és tökéletesek arra az esetre, ha a család akár csak egy fél napra szeretne kimozdulni.

1. Guckler Károly tanösvény

Guckler Károly fővárosi erdőmesternek köszönhetően borítják erdők a 20. század elején letarolt Budai-hegyeket. A Hármashatár-hegy oldalában futó sétaút is neki köszönhető, ezért nevezték el róla 1918-ban, és újították fel pontosan száz évvel később.

Ez még valójában Budapest, így a fővárosiak nagyon könnyen meg tudják közelíteni a kiindulópontot, akár gyalog, akár autóval, akár tömegközlekedéssel. A 65 és a 65A jelzésű buszok Szépvölgyi út és Hármashatárhegyi út találkozásánál lévő megállójától érdemes indulni, maga az útszakasz 3,5 kilométer. A kényelmes, kiépített útvonalon 14 interaktív, QR kóddal is ellátott ismeretterjesztő tábla mesél a környező erdők élővilágáról, és két kiépített kilátópontot is találunk, ahonnan gyönyörűen kinyílik a környező táj. A terep nem nehéz, járható gyerekkel, és kutyával is, ha valaki épp négylábú barátjával sétálna egyet, a Virágos-nyeregben pedig ráadásként egy tűzrakóhely is van. A kirándulók útközben érintik egyrészt a Guckler-sziklát, másrészt tehetnek egy kis kitérőt a Táborhegyi-barlanghoz is.

2. Kiscelli parkerdő

A fővárosban, egészen pontosan a III. kerületben találjuk a kiscelli kastélyt és a hozzá tartozó 15 hektáros parkerdőt. A parkerdőben áll a kiscelli kálvária, a Szent Vér-kápolna és a Golgota-szoborcsoport is. Több gyalogösvény is vezet a fák között, az egyik egy kis pluszként aszfaltozott, ezt elsősorban a bringások használják. Az erdőben tűzrakóhelyeket is kialakítottak, és persze a csavargás ráadásaként meg lehet nézni a kastélyt is.

Kiscelli kastélyForrás: posztos/Shutterstock

A cikk írásának idején a kastélyban található múzeum még zárva volt, de a gyorsan változó helyzetnek köszönhetően valószínűleg már nem kell sokat várni a nyitásra. A Kiscelli Múzeum Budapest és lakosainak a XVIII. századtól kezdődő és napjainkig tartó történetéről mesél, így a koronavírus járványhoz kapcsolódóan is elkezdtek tárgyakat gyűjteni, hogy bemutassák ezt a különleges és szélsőséges időszakot a főváros életében.

3. Fóti-Somlyó tanösvény

A Budapesttől 22 kilométerre, a Gödöllői-dombságon található tanösvényen sem kell tömegre számítani, ráadásul könnyű azt bejárni. A lágyan hullámzó dombok között vezető túraút körülbelül 3,5 kilométer hosszú, és mivel a szintkülönbség sem nagy, nem kell különösebben készülni a kirándulásra. Az információs panelekkel kitáblázott tanösvény valójáben egy körtúra, így végül a séta kezdőpontjához, a Fáy-présházhoz jutunk vissza.

Fóti-Somlyó tanösvényForrás: Travelo

Az útról egy kis tájékoztató füzet készült, amelyet a présházban is meg lehet venni. A Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó Somlyó-hegyen körülbelül 1500 különböző lepkefaj él, ezek közül az egyik legismertebb a fóti boglárka. Akinek szerencséje van, és lát egy ilyen szépséges pillangót, csak messziről figyelje, mivel védett fajról van szó, melynek eszmei értéke 100 000 forint. A túrához segítség lehet a nemzeti park saját applikációja is.

4. Naplás-tó

Ez Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, vagyis még mindig a főváros területén járunk, egészen pontosan a 16. kerületben, Cinkota mellett. Mivel a tó a Szilas-patak felduzzasztása után jött létre, ezért Szilas-víztározónak is nevezik. 1997 óta természetvédelmi terület a környék, és már ebből is kitalálható, hogy sok-sok növény- és állatfaj él itt, csak madarakból körülbelül 150 fajt számoltak meg a vidéken. A víz tele van halakkal, csupa élet és zümmögés a környék, a tó keleti oldalán pedig mocsári teknősbékát is láthatunk.

Naplás-tóForrás: Travelo

Néhány területet lehet, hogy lezárva találnak majd az erre kirándulók, de ettől függetlenül is nagyon jó kis sétát lehet tenni a tó körüli tanösvényen. Nyáron nem szabad fürdeni a tóban, télen pedig tilos a jégen korcsolyázni. A tóhoz nem bonyolult eljutni, és ha valaki bringával megy, akkor a legjobb, ha a néhány éve átadott Szilas-menti kerékpárúton érkezik a kirándulóhelyre.

5. Cinkotai parkerdő

A Naplás-tó mellett található a parkerdő, és bár a két barangolást simán össze lehet kötni egymással, külön-külön is megérnek egy túrát. Míg a tó esetében épp a víz közelsége a legvonzóbb, itt az erdő susogása az, ami feltölti a lelkünket energiával. A parkerdő a Naplás-tóval és a Szilas-patak menti láprétekkel együtt körülbelül 150 hektáron terül el, és a tó környékéhez hasonlóan mindez természetvédelmi terület.

A kép illusztrációForrás: Sidorova Vera/Shutterstock

A terepet nagyon könnyen be lehet járni, gyakorlatilag nincs szintkülönbség. Bár mindenhol kitáblázva, az ösvényeken nem lehet eltévedni – a tanösvény mellett azonban 18 információs tábla segít megismerni a környező élővilágot. Van tűzrakóhely is az erdőben, így, ha például a Naplás-tóval együtt szeretnénk bejárni a kiserdőt, akkor itt meg lehet állni falatozni, vagy illatosra pirítani a szalonnát.

+1 Apátkúti-völgy

És még egy kirándulóhely, ami egy picit messzebb van a fővárostól, de még mindig olyan távolságban, hogy nem kell túltervezni a kiruccanást. Az Apátkúti-völgy a Visegrádi-dombság területén, pontosabban Visegrád és Pilisszentlászló között fekszik. Igazi romantikus, vadregényes kirándulást lehet tenni a völgy alján végigfutó patakot követve – a jelzett turistaút a vízfolyás medrét követi. Ez egy kicsivel hosszabb kirándulás a többinél, összesen 8,8 kilométer, melyet nagyjából 3 óra alatt lehet végigjárni, ha valaki nem áll meg pihenni vagy épp felfedezni a környéket.

Apátkúti-völgyForrás: Travelo

Nem körtúráról van szó, ezért érdemes előre kitalálni, hogy a végpontról hogyan szeretnénk hazajutni. Persze, a tervezés nem különösebben bonyolult, mert buszok mindkét településről indulnak Szentendrére. Sietni viszont nem érdemes, mert kisebb-nagyobb látnivaló bőven akad. Meg lehet pihenni a Kaán-forrásnál és az Alpár-forrásnál, de érdemes megnézni az Ördögmalom-vízesést, a Telgárthy-rétet és a Pisztrángos-tavakat is. És igen, utóbbinál nemcsak nézni, hanem kóstolni is lehet a halakat.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek