Ezen a vezetett túrán különleges állatokkal, növényekkel találkozhatnak

Végre ismét lehetőségünk nyílik arra, hogy a szabadban élményeket és új ismereteket szerezzünk a természeti környezetről. Ahogy egy korábbi híreünkben már beszámoltunk róla, a magyarországi nemzeti park igazgatóságok bizonyos szabadtéri bemutatóhelyei megszabott keretek között megnyithattak. Elsőként a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság által meghirdetett gyalogtúrákra hívnánk fel a figyelmet, melynek legközelebbi programja május 16-án, szombaton lesz. Az érdeklődők kedvezményes árakkal jelentkezhetnek a Cikta-túrára, amire egyéni turistákat és a családokat is várnak a szervezők.

Elő a túracipőkkel, indul a szezon - illusztrációForrás: Amy Spielmaker/Pixabay

A Cikta tanösvény Nagydorog közelében, a Szenes-legelőn található. A szombaton 9-től 12 óráig tartó, 5 km hosszú túrán a homokpuszta természeti értékeit ismertetik meg a látogatókkal. A tanösvény bemutatja az árvalányhajas puszta növény-, rovar- és madárvilágának képviselőit. Kirándulás közben találkozhatnak ürgékkel, búbos bankákkal, gyurgyalagokkal.

Emellett képet kaphatnak a gyepterületek hasznosításáról, a külterjes állattartásról és az érdekes, ősi magyar állatfajtákról is. A program első részében madárgyűrűzési bemutatóval egybekötött sétát tehetnek a Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet nagydorogi Szenes-legelőjén, majd megismerkedhetnek a „gyepkezelő" állatokkal – tudtuk meg a Duna-dráva Nemzeti Park Igazgatósának sajtóközleményéből.

A túra folyamán akár búbos bankát is láthatunk - illusztrációForrás: keta/Wikipedia

Ha valaki csak rövidebb sétát tenne, akkor a Pintér-kert Arborétumba már látogatható szombat, vasárnap és ünnepnapokon 10.00-18.00 óra között. A belépőjegy ára: 400 Ft/fő. Az arborétumban egyidejűleg maximum 30 fő tartózkodhat.

A Barcs-Drávaszentesen található Dráva Kapu Bemutatóközpont is várja munkanapokon a látogatókat 8.00-16.00 óráig a szabadtéri területekre, az állattartó telepre és a tanösvényre. A kedvezményes belépőjegy ára felnőtteknek 300 Ft/fő, diákoknak 200 Ft/fő. Maximális létszám egyszerre: 10 fő, előzetes bejelentkezés szükséges, tel.: 82/461-285, 30/377-3393.

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely naponta 9.00-18.00 óráig tart nyitva, kizárólag a szabadtéri terület látogatható, a kiállítás zárva tart, ennélfogva a belépőjegy ára csökkent, a látogatók egységesen 1200 Ft/fő áron léphetnek be. Az emlékhely területén minden nap kétszer, 11.00 és 14.00 órakor korabeli fegyverekről tartanak fegyverbemutatót.

A Szaporcán található Ős-Dráva Látogatóközpont részlegesen tart nyitva, itt is csak a szabadtéri terület látogatható, a belépődíjak az érvényes „Major" típusú jegyek árai. A nyitvatartási idők: június 30-ig, illetve szeptember 1-től naponta 9.00-17.00 óráig; július 1-augusztus 31-ig naponta 9.00-18.00 óráig.

A különleges helyzetre vonatkozó együttélési szabályok és higiéniai elvárások betartása természetesen továbbra is kiemelt fontosságú mindegyik park és központ számára. Erre az ott dolgozók is ügyelnek, és a látogatók együttműködését is kérik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek