Hazánk erdői most népesednek be - Ezekre figyeljenek a túrázók

A Magyarországon élő szarvasfélék – gímszarvasok, dámok és őzek – jellemzően áprilistól júniusig hozzák világra utódaikat. A hazai nagyvadak életében a tavaszi hónapok a legfontosabb időszakok egyikét jelentik. A kicsinyek az első hetekben a legsebezhetőbbek: ilyenkor fontos, hogy természetjárás közben ne zavarjuk őket, ne menjünk a közelükbe és főleg ne vigyük őket haza, még akkor sem ha gyámoltalannak és elhagyottnak tűnnek. A legtöbb estben nem azok.

Április és június között sok állat születik az erdőbenForrás: SEFAG Zrt.

A ragadozók akár hetekig magatehetetlen kölykeivel ellentétben a szarvasfélék újszülöttjei szinte azonnal képesek lábra állni. Az első hetekben azonban még meglehetősen védtelenek a veszélyforrásokkal szemben. A gidákat, borjakat a betegségek és a ragadozók mellett az emberek tulzott állatszeretete is fenyegeti.

Az erdőjárók akár tudtukon kívül is veszélybe sodorhatják az állatokat. Bár a szarvasfélék utódai a születésük után tényleg nagyon gyorsan lábra tudnak állni, annyi erejük még nincsen, hogy egész nap tartsák a lépést táplálékot kereső anyjukkal, vagy veszély esetén vele együtt meneküljenek. Ezért gyakran előfordul, hogy a kicsinyeket anyjuk elfekteti, a borjak ilyenkor meglapulnak a bozótban vagy a fák árnyékában megbújnak, míg a nőstény vissza nem tér.

Ha kirándulás során látszólag magára hagyott, mozdulatlan állattal találkozunk, akkor az a legmegfelelőbb lépés, ha messzire elkerüljük.

A nőstények ugyanis nem a kinézetük, hanem a szaguk alapján azonosítják a kicsinyeiket. Ha tehát túl közel megyünk hozzájuk, esetleg meg is érintjük őket, akkor „emberszaguk" lesz, ami elriaszthatja az anyát.

"Nem vagyok se sebesült, se árva, csak várom a mamám, köszi!"Forrás: Radek Grzybowski / Unsplash

 A somogyi állami erdőket felügyelő SEFAG Zrt. erdészei azt tanácsolják, természetjárás közben tartsuk tiszteletben az erdei állatok „vadságát". Lehetőség szerint kerüljük az érintkezést velük és ne felejtsük el, hogy az első látásra árvának tűnő kicsinyek viselkedése teljesen természetes, a legtöbb esetben semmilyen segítségre sincs szükségük. Kivételt csak az egyértelműen sebesült – például törött lábú – egyedek jelentenek. Ha ilyennel találkozunk, akkor értesítsük a legközelebbi erdészetet.

A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy erdei állatokat hazavinni törvénybe ütköző és hivatalosan lopásnak minősül. Ezért mindenkit óva intenek attól, hogy megpróbáljon otthon háziállatot nevelni egy őzgidából vagy szarvasborjúból.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek