Túra a jégszalaggá fagyott folyón és maraton a világ legmélyebb taván

A téli időszakban van pár olyan helyszín a világon, ahol a hideg hónapok alatt jégbirodalommá válnak az erdők, a hegyek, a tavak, megfagynak a vízesések, és még a sebesen rohanó folyók is elcsendesednek. Néhol ezek a vizek csillogó jéghideg szalaggá fagynak a völgyek ölelésében, és extrém túrahelyszínekké válnak a kalandvágyók legnagyobb örömére. Persze, a megfagyott víz látványához csípős hideg jár, így csak kevesen kelnek útra a felfedezésükért. De akik megteszik, azok csodás fotókkal térnek haza. Ezekből mutatunk most párat.

Az első jeges program, ahonnan mindig csodálatos fotókkal térnek haza az utazók, az a Lake Shikaribetsu Kotan elenvezésű, éves téli esemény, amit Japánban, Hokkaido szigetén Shikaoi városa melett, a Shikaribetsu-tavon tartanak. Ez a tó sok szempontból érdekes. Egyrészt ez a sziget legmagasabban elhelyezkedő tava, ugyanis 800 méter magasan a tengerszint felett terül el, másrészt ez az a tó Japánban, ami a leghosszabb ideig, januártól március végéig marad befagyva – ha tökéletesen megfelelő az idő hozzá.

Forrás: Shutterstock.com

Ezen a nem mindennapi jégbe fagyott tavon rendezik meg évről évre a „Jégfalu Fesztivált", ami idén január 25-től március 22-ig tart majd. A fesztivál kezdete előtt a Shikaribetsu-tó tetején megjelenik egy emberkéz alkotta, kisebb jég- és hófalu, amit kisebb-nagyobb igluk alkotnak utcákkal összekötve.

A jégfaluban az igluk között számos más attrakciót is találni: a vendégek körében a tó jegébe vájt kültéri onsen, vagyis a forró vizes fürdő a legnépszerűbb, de kedveltek a lábmelegítő medencék is. Az iglukban pedig nemcsak szállást találhatnak az érdeklődők, de koncerttermet, jégbárt jégpoharakkal és finom italokkal, valamint egy templomot is.

Forrás: Shutterstock.com

Mivel a terület csak a legszükségesebb világítást használja, így esténként szinte teljesen sötét van a faluban. Ez pedig azért jó, mert egy tó tetején üldögélve figyelhetjük a csillagokat, szabad szemmel a tejutat, és ha szerencsénk van, akkor nagyon hideg és száraz idő esetén még csillagport is láthatunk.

Jeges lazulás után jöhet a kemény megmérettetés

Ha minden jól megy, akkor a japán jégfalu kitart március végéig, de ha valaki már unja a lazulást és vágyik egy kis akcióra, annak mutatjuk a 2020. március elsejére tervezett Bajkál-tó Jégmaratont.

Forrás: Shutterstock.com

A jégmaratont immár 16. alkalommal rendezik meg a világ legnagyobb, legmélyebb és biológiailag leggazdagabb édesvízi tavának befagyott felszínén. Mivel a maraton része a Winteriad elnevezésű téli játékoknak, ezért a futás mellett megnézhetjük vagy akár részt is vehetünk a „Baikal Kamchatka" nevű jéghorgászat versenyen, a Baikal Ice Golf megmérettetésen, korcsolyaversenyeken és más szabadtéri eseményeken is – mindezeket a Bajkál-tó befagyott felszínén.

A maratonról tudni kell, hogy kifejezetten megerőltető, és eléggé igénybe veszi a sportolókat, mivel a befagyott Bajkál-tó felszíne nem egyenletesen sima, hanem jeges törmelékből összeállt kis dombok borítják. A jégfelület alatt buzgó geotermikus források és a szeizmikus aktivitás pedig helyi olvadást okoz, ami gyengíti a jégpáncélt és néhol lyukakat, repedéseket hoz létre. Szóval a terep egyáltalán nem könnyű. És bár a képeken úgy tűnik, hogy a táv nagyrészét lágy hóréteg borítja, vannak olyan területek, amik olyanok, mint egy tökéletesre csiszolt jégpálya. Az előrehaladást az erős szél és a támpontok hiánya is nehezítheti – olvasható a verseny honlapján.

Forrás: lakkana savaksuriyawong / Shutterstock.com

Így aki nekifog a megmérettetésnek és megpróbálja legyőzni a Bajkál-tavat, annak fizikailag és szellemileg is a topon kell lennie. A verseny hideg, magányos és hosszú, egészen pontosan 42,2 kilométert kell megtenni az indulóknak a világ legmélyebb tavának egyik partjától a másikig. A Bajkál-tó Jégmaratont a nemzetközi sajtó a világ egyik legnehezebb, legvéresebb és legörültebb versenyeként emlegeti.

India északi csúcsán csúszkálunk tovább

A harmadik káprázatos, félelmetes és embert próbáló téli kalandunk a Chadar Trek, amit Ladakh történelmi, kulturális és földrajzi régiójának területén, Dél-Ázsiában, a Himalája nyugati részén rendeznek meg. Már odajutni sem egyszerű, hiszen Budapestről először Isztambulba, majd onnan Delhi városába, végül pedig Leh repülőterére kell megérkezni.

Chadar Trek a völgyek ölelésébenForrás: Shutterstock.com

De akik vállalják a kockázatot - márpedig az élménybeszámoló videókat elnézve, egyre több csoport vág bele a kalandba -, azok életre szóló élménnyel és fotókkal gazdagodnak.

A Chadar Trek-et a Leh mellett zubogó Zanskar folyó medrében rendezik meg, ami a hideg tél alatt teljesen befagy. A Chadar szó is ezt jelenti, pontosabban azt a jégréteget, ami akkor jön létre, amikor a gyors folyású víz jégszalaggá fagy. Az általában nyolcnapos túrák ideje alatt a jégfelület igazi látványossággá alakul, hiszen kék színe mellett arany színűre vált a lemenő nap fényében, a holdfényes éjszakákon pedig tejfehéren csillog a sötét szurdokban.

Forrás: Shutterstock.com

A Chadar Trek a Zanskar-völgyben található falvakat köti össze egymással, és egészen Chilling falujáig tart 75 kilométer hosszan. Érdemes tudni róla, hogy nem most lett az extrém túrázok kedvenc útszakasza, kereskedelmi útvonalként már évszázadok óta használják, és elsősorban februárban, ugyanis ekkor a legstabilabb a folyó jege. Érdemes csoportban menni, figyelni egymásra, és nem túlzásba vinni a szelfizést.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek